În contextul în care mediul de afaceri încearcă să se adapteze schimbărilor drastice cauzate de amenințarea patogenă, angajații au nevoie de predictibilitate, într-o perioadă dominată de incertitudine și nesiguranță.
În ultimii doi ani, competiția pentru atragerea și menținerea noilor talente în cadrul unei companii a avut parte de o ascensiune semnificativă, întrucât prioritățile oamenilor s-au modificat.
Încurajați de mobilitatea și flexibilitatea oferite de către sistemul de muncă hibrid, aceștia pun accentul pe menținerea unui echilibru constant între viața personală și cea profesională, dorindu-și o garanție a siguranței din partea angajatorilor în ceea ce privește transformarea birourilor.
Reinventarea spațiilor de lucru vine ca un răspuns normal, la insecuritățile oamenilor în contextul crizei epidemiologice care s-a extins cu rapiditate în fiecare sector de business.
Pe de o parte, sistemul hibrid îndeplinește cerința de flexibilitate, însă neglijează latura socială, oamenii fiind dornici de relaționare cu ceilalți membri ai echipei.
Astfel, sondajul realizat de Genesis Property la nivel național vine cu o serie de rezultate încurajatoare pentru majoritatea antreprenorilor: 53,4% dintre participanți susțin că interacțiunea cu restul colegilor, în afara biroului, crește productivitatea și coeziunea echipei.
Mai mult, 63% dintre aceștia sunt de părere că existența unor parcuri și spații verzi, poziționate în imediata proximitate a biroului contribuie la menținerea unor relații strânse, favorizând comunicarea și legarea noilor prietenii.
Pe cale de consecință, provocarea liderului din prezent se rezumă la dezvoltarea unui plan elaborat, unde ideea biroului clasic se transformă treptat în hub-uri sociale dedicate noilor talente, un loc unde randamentul, munca în echipă, creativitatea și siguranța deplină se întâlnesc.
Ce înseamnă un hub social?
Conceptul de birou al viitorului încearcă să echilibreze ruptura încrederii, produsă între antreprenori și angajați, întrucât redefinește modul în care activitățile zilnice se desfășoară la job.
Influențat, în mare măsură, de interesul crescut pentru sustenabilitatea clădirilor, nevoia spațiilor verzi și a locurilor special amenajate pentru entertaining, hub-ul social începe să prindă contur.
Pe o scară imaginară a importanței, siguranța angajaților în mediul de lucru constituie principala grijă a oricărui antreprenor, preocupat atât de bunăstarea echipei, cât și de succesul propriului business.
Frica de necunoscut este un obstacol care trebuie înlăturat din structura unei companii eficiente. Așadar, o echipă de experți în sănătate, tehnologie, arhitectură, construcții, inginerie și facility management, conduși de Liviu Tudor, au dezvoltat conceptul IMMUNE Building Standard™.
O măsură inovatoare, certificarea IMMUNE™ redă încrederea proprietarilor, administratorilor și chiriașilor clădirilor de birouri că lucrurile vor ajunge pe un făgaș normal. Cu peste 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitectură și operaționale, IMMUNE Building Standard™ pune accent pe sănătatea clădirilor și asigurarea unui spațiu sigur pentru angajați.
Co-livingul și co-workingul schimbă regulile vieții la birou
O comunitate bine consolidată reprezintă piatra de temelie, pe care antreprenorii de bazează, în căutarea și păstrarea noilor talente, în special, a tinerilor care fac parte din generația Z.
Apreciați pentru abilitățile avansate de care dau dovadă în domeniul tehnologiei, gândirii flexibile și a viziunii asupra viitorului, tinerele talente apreciază un mod flexibil de lucru și un spațiu care oferă experiențe noi.
Astfel, conceptul de co-living devine un sprijin esențial pentru acomodarea angajaților, stabiliți pentru scurte perioade timp într-un nou oraș, ușurează tranziția mutării în București, în cazul persoanelor care au nevoie de o soluție rapidă de locuit, cât mai aproape de job, incluzând oportunități pentru dezvoltarea profesională.
În egală măsură, co-workingul completează schema dedicată hub-ului social, prin existența spațiilor de socializare, comunicare, relaxare în timpul liber. Un bun exemplu în acest sens este YUNITY Park, un concept nou de real estate în interiorul căruia oamenii vor avea acces la un foodhall, zone de lucru în aer liber, un amfiteatru dedicat evenimentelor outdoor precum și o pădure urbană, unde angajații își pot petrece pauzele și timpul liber în liniște, departe de zgomotele asurzitoare ale orașului.
În plus, YUNITY Park își propune să păstreze o armonie constantă între co-living și co-working, întrucât oferă noi posibilități profesioniștilor și noilor talente pentru explorare și eliminarea barierelor geografice în ceea ce privește alegerea jobului visat.
Vremurile readaptării în cazul spațiilor de lucru
Conform sondajelor efectuate de Genesis Property, jumătate dintre angajații din România își doresc ca birourile actuale să fie regândite în totalitate, astfel încât să includă posibilități multiple de lucru.
Urmărind ideea de flexibilitate dobândită în perioada de muncă hibrid, angajații sunt conștienți de puterea nou-încredințată și speră la un viitor mai sustenabil și sigur, împotriva amenințărilor de tip patogen.
Oamenii își doresc schimbare și inovație la serviciu, un loc capabil de a satisface diverse nevoi și să lucreze în favoarea bunăstării forței umane.
În plus, amenajarea zonelor de co-working este un aspect care se regăsește pe lista cerințelor, dovedit prin răspunsul celor 43% dintre cei intervievați, care speră la zone verzi, dar și la cafenele ori spații pentru socializare și recreere.
Importanța extinderii conceptului de hub social în structura organizatorică a companiilor reprezintă unul dintre scopurile principale ale antreprenorilor. Asemenea unui joc de șah, următoarele mutări trebuie gândite strategic, pentru a menține compania pe o linie ascendentă, în timp ce păstrează interesul angajaților.