Antena 3 CNN Actualitate Şpagă trimisă prin curier inspectorilor RAR dintr-o grupare infracţională. Mita plătită de șoferi pentru ca rablele lor să primească ITP

Şpagă trimisă prin curier inspectorilor RAR dintr-o grupare infracţională. Mita plătită de șoferi pentru ca rablele lor să primească ITP

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:30 01 Feb 2024 Modificat la 18:30 01 Feb 2024

O șoferiță a fost condamnată pentru dare de mită, după ce s-a descoperit că a trimis unor inspectori RAR sute de euro într-un plic prin Fan Curier, alături de două certificate de înmatriculare, pentru ca aceștia să ateste nereal că mașinile au trecut cu brio de inspecția tehnică periodică.

Femeia a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii anticorupție ca să scape de o pedeapsă cu executare, scrie Adevarul.

Tribunalul Vaslui a condamnat-o în 26 ianuarie pe conducătoarea auto la un an și patru luni de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pentru luare de mită. Decizia instanței nu este definitivă.

Anchetatorii au stabilit că, pe 1 aprilie 2021, șoferița a pus într-un plic 300 de euro și două certificate de înmatriculare, pe care l-a trimis prin Fan Curier unui inspector RAR din Bârlad, urmând ca, în schimbul banilor, acesta să ateste în mod nereal efectuarea inspecției tehnice periodice a două vehicule.

Femeia este doar una dintre zecile de persoane care au plătit pentru a obține ilegal ITP-ul prin intermediul unor inspectori RAR corupți de la Bârlad.

Corupție generalizată la o stație atestată RAR din Bârlad

De altfel, ancheta DNA a scos la iveală corupția generalizată de la o stație atestată RAR din Bârlad, unde se crease o adevărată reţea prin intermediul căreia se asigurau, contra a diferite sume de bani, atestarea în mod nereal a efectuării inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor, fără ca vehiculele să fie prezente în staţia ITP.

Gruparea infracțională formată din inspectori RAR a activat în perioada iunie 2020-aprilie 2021, iar fiecare șofer care trecea pe la ei plătea 150 de euro pentru fiecare vehicul care nu se afla în țară ca să primească ITP-ul.  

Potrivit anchetatorilor, un bărbat pe nume Ionuț Verman era liderul grupării și se ocupa de  coordonarea inspecţiilor tehnice periodice efectuate nelegal, fără prezentarea mașinilor în staţie. Acesta impunea valoarea mitei.

Inspectorii RAR sunt cercetați, în prezent, într-un dosar penal separat sub suspiciunea comiterii infracțiunilor de luare de mită, dare de mită și fals intelectual.

Valabilitatea ITP ar putea scădea la 6 luni. Categoria de autoturisme afectate de noua lege în 2024

Valabilitatea Inspecții Tehnice Periodice (ITP) ar putea fi redusă la 6 luni, potrivit unui nou proiect de modificare a legii circulației. Conform unui proiect de ordonanță de Guvern aflat în dezbatere publică, se propune ca anumite tipuri de autoturisme să fie supuse ITP-ului o dată la 6 luni.

Schimbările propuse în cadrul legilor privind inspecția tehnică periodică și transportul alternativ ar putea intra în vigoare în curând.

În același timp, vehiculele cu viteză redusă ar urma să fie scutite de această obligație de inspectare.

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică proiectul prin care se propune reducerea perioadei de valabilitate a ITP-ului la 6 luni pentru vehiculele închiriate, inclusiv cele din categoria "RENT A CAR" și cele utilizate în regim de închiriere cu șofer.

Citește și: Codul Rutier 2024 vine cu pedepse mai aspre pentru șoferii care nu respectă limita de viteză | Greșelile care te lasă fără permis de conducere

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole