Antena 3 CNN Actualitate Justiție Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut că Bogdan Olteanu i-a cerut două milioane de euro pentru numirea lui Mihaiu ca guvernator în Deltă

Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut că Bogdan Olteanu i-a cerut două milioane de euro pentru numirea lui Mihaiu ca guvernator în Deltă

2 minute de citit Publicat la 15:51 29 Iul 2016 Modificat la 15:51 29 Iul 2016

Bogdan Olteanu a recunoscut că a discutat în 2008 cu Călin Popescu-Tăriceanu despre numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, însă a susţinut că a făcut acest lucru din convingere, nu în schimbul unor foloase materiale pe care le-ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu, potrivit informaţiilor din referatul prin care procurorii DNA cer vineri arestarea preventivă a viceguvernatorului Băncii Naţionale a României.

Conform sursei citate, Olteanu a recunoscut şi faptul că în anul 2008 a avut periodic întâlniri cu Sorin Ovidiu Vîntu, care i-a cerut să-l susţină pe Liviu Mihaiu, iar solicitarea omului de afaceri a coincis cu propriile sale opinii asupra persoanei care ar fi trebuit numită în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

La rândul său, Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut săvârşirea faptelor, dar a susţinut că Bogdan Olteanu i-a cerut două milioane de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu, un milion fiind în interes personal.

Potrivit referatului DNA, solicitarea privind numirea lui Liviu Mihaiu ar fi fost făcută de Sorin Ovidiu Vîntu în iulie 2008, pe o ambarcaţiune a sa din Delta Dunării, unde Bogdan Olteanu a fost transportat cu un elicopter pus la dispoziţie de omul de afaceri. În cadrul întâlnirii la care a asistat şi un apropiat al lui Vîntu, Olteanu ar fi cerut un milion de euro în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului.

Ulterior, cu două zile înainte de numirea oficială, Bogdan Olteanu a anunţat în premieră la o emisiune a unui post de televiziune că Liviu Mihaiu va fi guvernator al Deltei Dunării. Anunţul a fost interpretat de anchetatori ca fiind un mesaj către Vîntu că şi-a îndeplinit promisiunea.

Din referat mai reiese că Sorin Ovidiu Vîntu a început demersurile pentru numirea lui Liviu Mihaiu la conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în vara anului 2008 din interes economic, având în vedere că o parte din proprietăţile sale imobiliare se aflau în acea zonă. În plus, omul de afaceri îşi exprimase intenţia de a transforma Delta Dunării într-o destinaţie turistică exclusivistă, materializarea planurilor sale depinzând de cel care conducea rezervaţia şi putea autoriza unele categorii de activităţi economice care puteau fi desfăşurate în acel areal.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este acuzat de procurori că, în perioada iulie - noiembrie 2008, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1 milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării, banii fiind remişi la sediul unui partid politic.

Olteanu a fost reţinut pentru trafic de influenţă şi va fi prezentat vineri Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

"În perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri (Sorin Ovidiu Vîntu - n.r.) suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării (Liviu Mihaiu - n.r.). Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic", susţin procurorii.

Sursa citată subliniază că, ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de Bogdan Olteanu, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

DNA precizează că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole