Antena 3 CNN Actualitate Locale Sorin Grindeanu: "Gașca pierzătorilor vrea să confiște rezultatul votului de ieri"

Sorin Grindeanu: "Gașca pierzătorilor vrea să confiște rezultatul votului de ieri"

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 16:40 07 Dec 2020 Modificat la 16:40 07 Dec 2020

Sorin Grindeanu consideră că românii au taxat la vot "modul dezastruos" în care cei de la PNL au gestionat economia și pandemia și că Ludovic Orban își ignoră propriile declarații din urmă cu o săptămână, cand spunea că cei care vor câștiga alegerile vor face propunerea de Prim-Ministru.

"Votul românilor este acela în care PSD a câștigat alegerile și are dreptul la prima nominalizare. După care vin cele 10 zile în care vom vedea dacă putem sau nu să facem această majoritate. Este un joc cât se poate de corect și care respectă regulile Constituției.", a declarat Grindeanu.

Sorin Grindeanu: Noi o să mergem cu o propunere de Premier, fiind câștigătorii alegerilor

Grindeanu l-a menționat și pe Președintele Klaus Iohannis în timpul conferinței, acuzându-l că susține PNL, partidul care a distrus România: "Dacă Iohannis continuă să se încăpățâneze pentru a-i ține la putere pe cei care au distrus România, rezultatul va fi doar un alt CDS. O nouă Convenție a Dezastrului și a Recesiunii. Iar costurile vor fi imense și vor fi plătite de români."

"Eu sunt curios de altceva. Jó napot kívánok, PSD! (O zi frumoasă, PSD)" , a spus Grindeanu în maghiară.

"În 29 aprilie 2020 aveam acea conferință de presă (n.red a lui Iohannis), care a făcut înconjurul lumii. Atunci UDMR era acuzat atunci că, în cârdășie cu PE-SE-DE, cumpără Ardealul și noi îl vindem. Ce s-a întâmplat între timp? Cred că președintele Iohannis va trebui să răspundă la aceste întrebări! Când a mințit? Atunci sau acum, când se gândește să facă o majoritate parlamentară (n.red cu UDMR)?'' a mai spus Sorin Grindeanu, în conferința de presă de la sediul PSD.

Grindeanu, despre o posibilă alianță cu partidul AUR: "Nu sunt în concordanţă cu linia PSD"

„A fost o surpriză şi nu cred că doar pentru PSD, ci pentru toată lumea, faptul că această nouă formaţiune politică a făcut pragul electoral de 5%. Nu avem foarte multe date niciunii dintre noi despre formaţiunea respectivă, dar la ceea ce avem acum vă pot spune că există şanse foarte puţine spre zero să ne aliem cu un asemenea partid. Pentru că excesele pe care le-am văzut şi care nu se înscriu pe o linie europeană, nu sunt în concordanţă cu linia PSD. Dar, vă repet, nu e o decizie închisă sau luată de PSD, e o părere personală. Decizia va fi luată în acel Consiliu Naţional care va aveam loc undeva la jumătatea acestei săptămâni, două zile”, a afirmat Sorin Grindeanu

Alegeri parlamentare 2020. Rezultate provizorii după numărarea a 99,91% din voturi

La Camera Deputaţilor, rezultatele sunt următoarele:

PSD 30%
PNL 26,10%
USRPLUS 15,89%
AUR 9,38%
UDMR 5,97%
PMP 5,00% 
PRO România 4,25 - nu a trecut pragul electoral

La Senat, rezultatele provizorii indică următoarele procentaje:

PSD 29,71%
PNL 25,89%
USRPLUS 16,01%
AUR 9,26%
UDMR 5,98%
PMP 5,00%
PRO România 4,19%  - nu a trecut pragul electoral

Aceste rezultate nu ţin cont de voturile exprimate de românii din diaspora.

Orban, anunț șoc despre viitorul premier: ”Partidul care câștigă alegerile, dă premierul!”

"În toate democrațiile, partidul care câștigă alegerile este cel care dă premierul, pentru că are cel mai larg sprijin din partea populației.", spunea premierul Ludovic Orban în urmă cu o săptămână.

Numai dacă primul partid clasat eșuează în încercarea de a aduna majoritatea necesară, formațiunea aflată pe locul al doilea poate să ajungă să desemneze un prim ministru. 

Ludovic Orban: Normal, președintele trebuie să țină cont de rezultatul alegerilor. De regulă, în toate democrațiile, partidul care câștigă alegerile este primul partid care desemnează premierul. Sigur că acest premier trebuie să formeze o majoritate parlamentară care să ducă la învestirea guvernului. 

Jurnalist: Poate fi ales și din partidul de pe locul 2, nu?

Ludovic Orban: Se poate ajunge și la o astfel de situație, dar numai dacă eșuează partidul care câștigă alegerile și premierul desemnat să formeze o majoritate. Deci vă mai spun încă o dată: Regula în democrație, partidul care câștigă alegerile, dă premierul. Partidul care se bucură de cel mai mare sprijin din partea populației de regulă dă premierul. Adică asta se întâmplă în toate democrațiile din lumea asta, pentru că el este partidul care beneficiază de cel mai larg sprijin și programul care a fost prezentat de partidul care câștigă alegerile, trebuie să devină preponderent în planul de guvernare al viitorului guvern. 

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole