Antena 3 CNN Actualitate Ce se întâmplă cu elevii care prezintă simptome la școală. Sorin Cîmpeanu, primele anunțuri în ziua redeschiderii școlilor

Ce se întâmplă cu elevii care prezintă simptome la școală. Sorin Cîmpeanu, primele anunțuri în ziua redeschiderii școlilor

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 10:51 08 Feb 2021 Modificat la 10:51 08 Feb 2021

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, spune că, cel puțin până la această oră, nu au fost semnalate probleme legate de redeschiderea școlilor. 

”Distanțarea minimă recomadată este de 1 m. Pentru a nu bloca întreg procesul, am precizat în ordinul comun de ministru Educație / Sănătate, faptul că acolo unde nu este posibil, se vor face eforturi pentru a se asigura distanțarea maximă posibilă. 

În școli nu s-au identificat focare, mai degrabă sunt probleme cu distanțarea fizică în mijloacele de transport în comun”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în exclusivitate pentru Antena 3. 

Cât despre formularul de consimțământ pentru testarea elevilor, ministrul Educației spune că nu va deveni obligatoriu. 

”Nu, categoric nu! Nu există bază legală pentru ca acest acord să devină obligatoriu. Asta s-a precizat de la început. Au fost discuții cu privire la forma acestui acord, iar ieri, forma agreată de Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul Educației, a fost transmisă în toate școlile din România, în așa fel încât, începând din această dimineață, orice elev care va prezenta simptome va avea la dispoziție acel formular care va fi prezentat părinților cu scopul de a fi semnat în cazul în care părinții își dau acordul. (...) Testarea se va face numai și numai cu acordul părinților. Părinții vor fi primii înștiințați de apariția acestor situații”, a mai spus ministrul. 

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a precizat că ”nu au fost divergențe” între domnia sa și ministrul Sănătății, iar decizia de deschidere a școlilor a fost luată prin consens. ”A fost consens! Dacă a fost consens, nu au fost divergențe. Cu toți cei responsabili am stabilit că școala trebuie deschisă după aceste scenarii”, a spus acesta. 

Potrivit ministrului, principalele motive pentru care a cerut redeschiderea școlilor sunt ”revenirea la normalitate și nevoia de socializare a elevilor.” 

”În același timp trebuie să recuperăm ce s-a pierdut prin predarea online. S-a pierdut foarte mult prin predarea online, în primul rând din cauza predării online în sine, motive structurale. După aceea, s-a pierdut foarte mult și din cauze circumstanțiale. Aceste pierderi se pot face doar dacă școlile se redeschid cu prezență fizică. Recuperarea este necesară și pentru pregătirea examenelor naționale. Este ilogic să îți propui să recuperezi tot în online ceea ce ai pierdut în online”, a mai spus Sorin Cîmpeanu. 

Formular de consimţământ pentru testarea elevilor suspecți de COVID-19. Descarcă de AICI noul document

Forma finală a formularului prin care părinţii îşi dau acordul ca elevii să poată fi supuși testelor antigen a fost publicata aseară. Copiii care au simptome de COVID-19 nu trebuie să meargă la şcoală, dascălii nu vor pune absențe în cazul lor, trebuie însă să anunțe cadrele didactice. 

Potrivit protocolului de testare în unităţile de învăţământ, testele rapide vor fi folosite doar pentru elevii care au simptome ce pot indica o eventuală infecție cu COVID-19, sau pentru elevii care au luat contact cu un coleg confirmat pozitiv la infecția cu virusul SARS CoV-2.

Testele antigen se vor putea folosi și în cazul personalului didactic și nedidactic din interiorul unităților de învăţământ dacă au simptome sau au luat contact cu o persoană confirmată pozitiv la coronavirus.

În document, reprezentanţii Ministerului sănătăţii vorbesc de două scenarii.

În cazul in care un elev are temperatură mai mare de 37,3 sau simptome specifice acestei infecţii trebuie anunțați medicii şcolari.

Apoi elevul trebuie condus în spatiul de izolare, unde se verifică dacă acesta are un acord semnat de părinţi pentru testarea rapidă. Dacă există acest acord, se realizează testarea, iar părinţii trebuie anunţaţi indiferent de rezultatul testului şi sunt aşteptaţi în spaţiul respectiv pentru a prelua elevul. Apoi, părinţii au obligaţia de a anunţa medicul de familie şi de a urma paşii care li se comunică.

Un al doilea scenariu se referă la cadrele didactice şi nedidactice din instituţia de învăţământ. Profesorii care are simptome sunt conduşi în acelaşi spaţiu de izolare şi dacă îşi dau acordul pot fi de asemenea testati de către medicii scolari.

 

Etichete: Sorin Cîmpeanu
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole