„Vaccinarea obligatorie nu a fost niciodată susținută de mine ca ministru al Educației. Nu este susținută nici acum. Îndemnul la vaccinare este cu totul altceva, dar nu vaccinarea obligatorie.
Pe de altă parte, Hotărârea CNSU nu reglementează funcționarea școlilor și universităților, ci reglementează o serie de activități care pot fi permise în anumite condiții precizate în Hotărârea CNSU până la atingerea pragului de 3 la mie, după care, între 3 la mie și 6 la mie rată de infectare, aceleași activități sunt permise cu o serie de condiții suplimentare care diferențiază vaccinate, trecute prin boală și persoanele testate”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Florin Cîţu ia în calcul vaccinarea obligatorie pentru medici și profesori
Premierul Florin Cîțu nu exclude vaccinarea obligatorie pentru medici și profesori chiar de săptămâna viitoare, deși în acest moment tinde către soluția testelor anti-COVID, plătite însă din buzunarul fiecăruia.
Întrebat despre vaccinarea obligatorie a anumitor categorii, Florin Cîțu a precizat că se analizează în continuare variantele.
"Sunt anumite profesii - medicii de exemplu care intră în contact cu pacienți - unde trebuie să fie foarte atenți. Dacă vă aduceți aminte, când a început campania noastră de vaccinare am mers în prima fază către personalul medical, pentru că o problemă pe care am identificat-o în pandemie, anul trecut, a fost că putem să avem focare în spitale și atunci soluția a fost întâi să avem personal medical vaccinat, să nu mai avem focare și să putem să îi îngrijim pe oameni dacă sunt bolnavi.
Asta este strategia mergem pe ea în continuare și de aceea pentru anumite profesii este nevoie ca toată lumea să fie vaccinată sau cel puțin testată. Este o discuție despre vaccinarea obligatorie pentru acest personal”, a spus Florin Cîţu joi seara la TVR, potrivit Mediafax.
Nelu Tătaru propune vaccinarea obligatorie sau testarea săptămânală pentru medici, profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi
“Binele comun este mai important decât binele individual! Drepturile omului se încalcă și pentru cel care stă în Terapie Intensivă, venit cu o boală cronică în spital și infectat cu COVID-19.“, a declarat fostul ministru al Sănătății, la DigiFM.
“Atunci când sunt reclamate încălcări ale drepturilor omului, ar trebui mers pentru lămuriri până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a mai spus acesta.
“Ne gândim la vaccinare sau testare - acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului-ministru. În această categorie intră: tot ce înseamnă persoane vârstnice, HIV-SIDA, bolnavi oncologici, transplantați, tot ce înseamnă imunodeprimați. Stimulările ar trebui să înceteze și să folosim banii pentru testări.“, a declarat Nelu Tătaru.
“În această perioadă se lucrează intens pe două paliere - la acele precauții, ca să nu ajungem la restricții, și la vaccinare. Nu cred că este vorba de discriminare, este o formă de prevenție. Această infecție cu SARS-CoV-2 trebuie să devină o boală sezonieră ca gripa. Până ajungem la acel nivel, cred că trebuie să trecem prin niște etape - una din acestea este și impunerea acestui Green Pass unde este imperios necesar.“, a spus, la Digi FM, fostul ministru al Sănătății.