Fostul preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru evaziune fiscală, Radu Nemeş a fost condamnat la 9 ani de închisoare, iar soţia acestuia la 7 ani, au decis magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti, decizia nefiind definitivă, potrivit Agerpres.
Condamnările au fost făcute în dosarul ”Motorina”.
Instanţa a mai decis că Blejnar nu are voie să exercite pe o perioadă de cinci ani, după ce iese din închisoare, mai multe drepturi civile, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţii de conducere în cadrul autorităţilor statului cu competenţe în domeniul fiscal.
Fostul ofiţer DGIPI Florin Secăreanu a primit 5 ani închisoare, aceeaşi pedeapsă fiind aplicată şi în cazul lui Viorel Comăniţă, fost director la Autoritatea Naţională a Vămilor şi vicepreşedinte al ANAF.
De asemenea, au fost condamnaţi şi administratori ai unor firme implicate în mecanismul de evaziune fiscală: Lucian Florin Ionescu - 5 ani; Mihai Buliga, Andrei Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Moldovan şi Pavel Ghişe - câte 7 ani închisoare; Dumitru Chirvăsitu - 8 ani, Mariana Vrânceanu - 6 ani, Nicolae Belba - 3 şi 6 luni închisoare, toate pedepsele fiind cu executare.
Judecătorii au mai decis ca SC Excella Real Grup SRL să plătească 900.000 lei amendă penală, urmând ca firma să fie dizolvată, iar SC Inkasso Jobs SRL trei amenzi penale de 700.000 lei, 500.000 lei şi 800.000 lei, plus dizolvarea companiei. Celelalte firme implicate în dosarul de evaziune fiscală au fost condamnate la câte 700.000 lei amendă penală şi acestea urmând să fie dizolvate.
Instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de ANAF şi i-a obligat pe Sorin Blejnar, soţii Nemeş şi ceilalţi inculpaţi din dosar să plătească suma de 242.642.205 lei, reprezentând despăgubiri civile, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii (majorări, dobânzi şi penalităţi) calculate până la data executării integrale a plăţii.
În vederea achitării acestor sume, judecătorii au dispus menţinerea sechestrului asigurător pus pe bunurile şi conturile inculpaţilor şi firmelor condamnate în dosar.
Totodată, în cazul soţilor Nemeş, instanţa a decis confiscarea specială cu privire la suma de 13.212.000 dolari SUA.
Sorin Blejnar este acuzat că a sprijinit un grup infracțional care făcea evaziune fiscală cu motorină, pe vremea când era șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) . De asemenea, grupul ar fi primit și sprijinul lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Blejnar, care este dispărut de ani de zile. Din grup făceau parte soţii Nemeş şi alte câteva persoane.
Potrivit procurorilor, grupul organizat s-a sustras de la plata taxelor și impozitelor și a declarat în acte un alt tip de produse petroliere, nu cel real. Prin urmare, și prețul produselor era altul. Prejudiciul în dosar este de 55 milioane de euro.
Dosarul Motorina, un exemplu de spălare de bani ca la carte
Afacerea Motorina a început la Constanţa, acolo unde Radu Nemeş şi-a deschis mai multe societăţi administrate de interpuşi care urmau să acţioneze la comanda acestuia. Un număr de 18 astfel de firme au intrat în joc, iar prin circuitul acestora, timp de un an, s-au învârtit 90.000 de tone de motorină.
În acte, firma controlată de Radu Nemeş, Incasso Jobs cumpăra motorină pe care o livra mai departe societăţii Excelle Real Group.
Odată ajunsă acolo, motorina era amestecată cu ţiţei brut. În urma procesului, cei de la firmă obţineau un produs petrolier inferior care, conform legii, este scutit de la plata accizelor şi a TVA-ului. Combustibilul era vândut mai departe altor societăţi-fantomă.
Aceasta este povestea din acte. Anchetatorii au ajuns la concluzia că într-adevăr este doar o poveste, deoarece toate aceste tranzacţii nu au existat niciodată.
La declanşarea anchetei din acest dosar, soţii Nemeş au fugit în Statele Unite ale Americii şi s-au ascuns printre membrii sectei Ramtha. Au trăit alături de copii într-un buncăr şi au cheltuit o parte din banii depuşi în Dubai. Au fost descoperiţi însă de autorităţi şi extrădaţi.