Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Sora unui dependent de heroină, la "Sinteza zilei": "Polițiștii bucureșteni primesc pungi cu bani de la traficanți"

Sora unui dependent de heroină, la "Sinteza zilei": "Polițiștii bucureșteni primesc pungi cu bani de la traficanți"

Gabriel Dano
3 minute de citit Publicat la 00:02 07 Iun 2022 Modificat la 00:07 07 Iun 2022

"Fratele meu este dependent de 9 ani și este o problemă psihologică foarte dificilă. În România un mare factor este că o tratăm cu indiferență și-i privim ca pe niște oameni de nimic în loc să le oferim ajutorul psihologic necesar. Și, pe lângă asta, mai este și marea problemă a Poliției.

Fratele meu a făcut o supradoză de heroină, acum o săptămână, e viu, Doamne ajută, dar nu știu exact unde se află pentru că în București și în toată țara este o problemă și mai mare decât heroina și acestea sunt "legalele", care nu sunt etnobotanicele de care am auzit în 2011 când a fost toată problema cu acele magazine, ci sunt un drog foarte periculos, sunt amestecuri prostești care te distrug în maximum doi ani", povestește tânăra.

Cristiana spune că exemplul fratelui său a făcut-o să nu-și dorească nicio clipă să încerce drogurile.

"Ceea ce m-a făcut să nu merg pe drumul acesta a fost că am văzut ce pățește fratele meu. Probabil, dacă nu l-aș fi avut pe fratele meu, la cum sunt liceele din București și la cum este ignoranța, aș fi luat-o pe același drum.

"Legalele" nu sunt legalizate, dar Poliția face acele droguri să fie legalizate. Se procură de pe strada Maximilian Popper, lângă Unirii, o zonă plină de Poliție, care în fiecare săptămână așteaptă bani de la traficanții de droguri, pungi cu bani. Asta o pot garanta.

Și am vorbit cu polițiști complet ignoranți care mi-au dat adresele când au văzut că îmi caut fratele pe acolo. Și mi-au spus că nu pot să facă nimic", dezvăluie fata.

Ce soluții au părinții pentru a-și proteja copiii de droguri. Psiholog Agenția Națională Antidrog: "Cei mai mulți încep să consume pentru că nu știu exact la ce se expun"

Doi tineri au murit şi alţii au ajuns în stare gravă la spital din cauza drogurilor luate înainte sau în timpul festivalului SAGA din acest weekend. Asta ridică problema accesului la droguri pentru tineri, tot mai uşor, inclusiv în rândul adolescenţilor. Carmen Oprea, psiholog în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, a explicat, la Antena 3, ce pot face părinții pentru a-și proteja copiii de această tentație.

"Accesul este din ce în ce mai permisiv, al copiilor la droguri. Sunt din ce în ce mai mulți tineri care își caută substanțe interzise în mediul online. Accesul în preajma școlilor al dealierilor și persoanelor care vând droguri este din ce în ce mai crescut. A crescut numărul de substanțe interzise, care sunt sub diferite forme, sunt foarte multe droguri ilegale, care sunt extrem de periculoase și toxice, la prețuri foarte scăzute, astfel încât copiii să și le poată permite cu banii de buzunar", a spun Carmen Oprea, astăzi, la Antena 3.

"Cei mai mulți copii încep să consume droguri pentru că nu știu exact la ce se expun. Cei mai mari dintre ei, vorbesc de vârsta de liceu, nu conștientizează riscul legal la care se expun. Ei consideră că își procură substanțe care au calitate sau puritate foarte mare. Nu garantează nimeni că substanțele cumpărate sunt ceea ce promit dealerii. De la o pastilă de extasy, care poate conține urme de heroină, care da dependență de la primele doze, pot deveni victime sigure ale consumului de substanțe interzise.

Prevenția este cea mai sigură metodă prin care putem face ceva. A vorbi în școli despre problema drogurilor, a vorbi în familie, este un lucru indicat. Cu cât vorbim mai mult despre asta, cu atât scade interesul lor de a-și hrăni curiozitatea. Dacă nu vorbesc despre asta, dacă văd că este un subiect tabu, că este ceva interzis, orice adolescent merge în căutarea lucrurilor interzise, nespuse. E mai bine să vorbim despre asta în termeni cât mai sinceri și onești, și a stabili un cadru de bază de la vârstele cele mai mici", a mai explicat specialistul.

Carmen Oprea a precizat că cele mai cumpărate droguri sunt noile substanțe cu efect psihoactiv, canabisul și extasy.

Etichete: Sinteza Zilei
Citește mai multe din Sinteza zilei
» Citește mai multe din Sinteza zilei
TOP articole