Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Unirea cu Republica Moldova, departe de a fi o soluţie. Datele ultimului sondaj pe această temă

Unirea cu Republica Moldova, departe de a fi o soluţie. Datele ultimului sondaj pe această temă

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 23:52 21 Feb 2024 Modificat la 23:52 21 Feb 2024

Întrebați dacă, la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi s-au pronunţat împotriva unirii.

  • 54% dintre români s-a declarat contra unirii
  • 33% dintre români s-au declarat pro unire
  • 13% dintre respondenți s-au declarat nehotărâți
  • 6% au ales să nu răspundă

Întrebați apoi dacă în cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova, România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean, 29% dintre respondenți au spus că da, în timp ce 56% dintre români au răspuns cu nu.

Referitor la încadrarea populaţiei din Republica Moldova în pro-occidentali sau pro-ruşi, 14% dintre respondenți au ales pro-occident, în timp ce 16% au opinat spre pro-Rusia. 46% au spus că din punctul lor de vedere populaţia Republicii Moldova ar fi jumătate pro-occidentală şi jumătate pro-rusă.

[GAL layout="4"]

Întrebat ce părere are despre acest sondaj, Mugur Ciuvică, președintele asociației Grupul de Investigații Politice, a spus:

"Răspunsurile mi se par de bun simț. Eu spun tot timpul că nu vreau să mă unesc. Cum să mă unesc? Costurile? Nu vorbește nimeni de costuri. Germania Federală când s-a unit cu RDG-ul după căderea comunismului, cheltuise la un moment dat, după vreo 10-20 de ani, peste 1000 de miliarde de euro. N-o să ne coste atâta, dar și pe România dacă s-ar uni cu Moldova, la cât de săracă e Moldova, niște multe miliarde de euro să coste și unirea asta", a spus Mugur Ciuvică, la Antena 3 CNN. 

Bogdan Ficeac: "Unirea se va face în interiorul Uniunii Europene"

"Unirea se va face în interiorul Uniunii Europene. Chestiunea astălaltă că s-o facem noi separat presupune și o anumită conștientizare și o apropiere. Acum este un moment foarte dificil, dar ca orice criză, ea generează și oportunități, oportunități de a avea Moldova mai aproape de România și implicit de Uniunea Europeană, pentru că Rusia nu e deranjată de intrarea României în Uniunea Europeană, e deranjată de chestiunile cu NATO.

Referitor la mentalitate, eu am fost acum câteva zile la Chișinău și 70% dintre ei vorbesc românește, 100% vorbesc rusește. Filmele, spre exemplu, care mai sunt făcute românești au fost făcute în limba rusă. Le foarte greu să se obișnuiască cu grafia latină.(...)

Foarte mulți dintre cei care erau adepți înfocați ai Unirii și-au luat cetățenie română. Mulți au rămas aici, alții au plecat mai departe în Occident. Deci este mult de lucru, trebuie create nişte punți", a spus Bogdan Ficeac, jurnalist, la Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Sinteza zilei
» Citește mai multe din Sinteza zilei
TOP articole