Un sondaj CURS difuzat, joi seară, la Antena 3 CNN, a măsurat opțiunile românilor pentru forțele pro-europene și suveraniste, la două săptămâni după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR.
La întrebarea "Ce guvern ați prefera să fie format după instituirea noului Parlament?", rezultatele au fost următoarele:
- 37% au ales un guvern al forțelor suveraniste
- 56% au indicat un guvern al forțelor pro-europene
- 5% au spus că nu își dau seama
- 2% au indicat "nu știu / nu răspund"
UDMR, indicat de 25% dintre pro-europeni drept formațiune care să facă parte din Guvern. USR, indicat de doar 10%
Celor care au indicat opțiunea pro-europeană le-a fost adresată întrebarea "Cine doriți să facă parte din acest guvern?" iar respondenții au indicat
- PSD, 27%
- UDMR, 25%
- PNL, 24%
- Grupul Minorităților, 13%
- USR, 10%
- Nu știu / nu răspund: 1%
La întrebarea "Când ar trebui organizate alegeri prezidențiale?"
- 37% au răspuns cât mai curând posibil
- 61% au ales varianta "După implementarea noilor măsuri de securitate și după calmarea situației"
- 2% au ales "nu știu / nu răspund"
Dintre participanții la sondaj, 72% s-au declarat convinși de faptul că alegerile din România au fost influențate în mod nepotrivit de o putere străină, iar dintre acești 72% dintre respondenți, 36% au indicat drept responsabil Rusia (36%), SUA (24%), UE (24%), China (9%), altcineva(4%) în timp ce 3% au optat pentru "nu știu / nu răspund".
Pentru criza care a culminat cu decizia CCR de anulare a alegerilor, cei mai mulți au indicat drept responsabili partidele politice (39%), platformele sociale (22%), mass-media (15%), actorii externi (7%), serviciile de informații (7%) și autoritățile electorale (5%), în timp ce 3% au spus că nu există nicio criză.
De asemenea, 53% dintre participanții la sondaj au estimat că decizia CCR a fost necesară, în vreme ce 43% au apreciat că decizia nu a fost necesară.
[GAL layout="2"]Sondajul a fost realizat de CURS în perioada 10 - 17 decembrie pe un eșantion de populație adultă de 1067 de respondenți.
Marja de eroare este de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.