Antena 3 CNN Externe Sondaj CNN: Harris îl devansează pe Trump în rândul tinerilor alegători, dar nu atinge scorul lui Biden în 2020

Sondaj CNN: Harris îl devansează pe Trump în rândul tinerilor alegători, dar nu atinge scorul lui Biden în 2020

de Mihai Paul    |   

Vicepreședintele Kamala Harris are un avans de 12 puncte față de fostul președinte Donald Trump în rândul alegătorilor mai tineri de 35 de ani - un grup care este în mare măsură nemulțumit de influența pe care o are în politica americană, dar care rămâne optimist cu privire la viitorul țării, potrivit unui nou sondaj CNN realizat de SSRS.

Harris îl conduce pe Trump cu 52% la 40% în rândul acestor alegători mai tineri de 35 de ani. Acest lucru sugerează încă o cursă mai strânsă în rândul acestui grup decât în 2020, când președintele Joe Biden a terminat cu o marjă de 21 de puncte în rândul aceluiași grup de vârstă, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne. Dar aceasta marchează o revenire la modele de vot mai tipice, după ce sondajele de la începutul anului arătau că Biden se luptă să obțină sprijinul tinerilor pentru un al doilea mandat.

Diferențele de gen observate în rândul alegătorilor de toate vârstele sunt prezente și în acest grup. În timp ce votantele mai tinere de 35 de ani o preferă pe Harris în detrimentul lui Trump, cu 53% la 39%, votanții bărbați sunt împărțiți. Iar în rândul alegătorilor înregistrați, femeile tinere sunt cu 15 puncte mai predispuse decât bărbații să exprime o părere pozitivă despre Harris.

Sondajele privind preferințele prezidențiale ale tinerilor alegători au variat semnificativ în ultimul an. În timp ce cele mai recente sondaje sugerează o revenire la formă în ceea ce privește favorizarea candidatului democrat de către tinerii alegători ca urmare a ascensiunii lui Harris în fruntea listei, aceste sondaje oferă imagini diferite cu privire la amploarea avantajului lui Harris în rândul acestui grup. Nu toate societățile de sondare raportează aceeași gamă de vârste în evaluarea preferințelor alegătorilor tineri, dar chiar și în ultimele zile, sondajele naționale privind situația cursei au găsit o marjă în rândul alegătorilor tineri la fel de strânsă ca Harris +3 (în sondajul Universității Quinnipiac privind alegătorii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani) și la fel de largă ca Harris +32 (în sondajul Institutului de Politică Harvard privind alegătorii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani).

Cel mai recent sondaj CNN a intervievat un eșantion mai mare de alegători tineri decât este tipic în majoritatea sondajelor naționale, pentru a avea o mai mare încredere în rezultatele obținute în rândul acestui bloc electoral esențial. Acesta sugerează o marjă ușor mai mare pentru Harris în rândul alegătorilor cu vârsta sub 30 de ani (55% Harris față de 38% Trump cu acest grup) decât în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani.

Într-o cursă în mare parte osificată de partizanat, sondajul CNN arată că tinerii alegători pot fi printre cei mai potențial mobili membri ai electoratului: 19% dintre alegătorii mai tineri de 35 de ani spun că nu sunt pe deplin hotărâți să facă o alegere în aceste alegeri, comparativ cu 12% în rândul celor de 35 de ani și peste. De asemenea, există mai multă incertitudine cu privire la votanții tineri care vor vota. În rândul tinerilor alegători înregistrați, doar aproximativ jumătate dintre aceștia spun că sunt extrem de motivați să voteze sau că li se pare extrem de important să voteze ei înșiși, ambele cifre fiind semnificativ mai scăzute decât în rândul grupurilor mai în vârstă.

Ratingul favorabil al lui Trump în rândul tinerilor votanți înregistrați este de doar 34%, în timp ce opiniile acestora despre Harris sunt, în ansamblu, aproximativ neutre - 47% o apreciază favorabil, iar 45% nefavorabil. Aproximativ jumătate dintre tinerii alegători înregistrați, 51%, spun că Trump le-a înrăutățit părerea despre Partidul Republican în general, dublând aproximativ procentul de 27% care spun că le-a îmbunătățit părerea despre partid. Tinerii alegători republicani sunt mai predispuși decât cei mai în vârstă să afirme că Trump le-a îmbunătățit percepția asupra Partidului Republican: 66% dintre alegătorii republicani înregistrați mai tineri de 35 de ani afirmă acest lucru, comparativ cu aproximativ jumătate dintre cei în vârstă de 35 de ani sau mai în vârstă (51%).

Harris inspiră mult mai puțină negativitate pentru democrați, dar nu și un entuziasm mai mare: 35% spun că a avut un efect negativ asupra percepției lor despre Partidul Democrat, în timp ce 27% spun că a îmbunătățit-o. În general, jumătate dintre alegătorii înregistrați spun că Trump le-a înrăutățit părerea despre republicani, iar 40% că Harris le-a înrăutățit părerea despre democrați.

Aproximativ 44% dintre tinerii alegători înregistrați se descriu ca aparținând sau înclinând spre Partidul Democrat, 33% spunând că sunt republicani sau înclinați spre republicani, iar 23% că nu înclină spre niciun partid. În timp ce afilierea la un partid a alegătorilor rămâne în mare parte stabilă în timp, există o oarecare libertate de mișcare. Dintre alegătorii înregistrați în general, 38% care nu sunt în prezent afiliați Partidului Democrat spun că s-au considerat la un moment dat democrați, iar 28% care nu sunt în prezent afiliați Partidului Republican spun că s-au considerat republicani. Chiar și în rândul alegătorilor tineri, aproximativ o treime dintre aceștia afirmă că s-au considerat cândva ca făcând parte dintr-un partid cu care nu mai sunt aliniați.

 

Subiecte în articol: Trump harris Alegeri SUA
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile