Guvernul vrea să convingă românii să consume cât mai puţină energie, aşa că ia în calcul să elaboreze un ghid în care să ne explice cum să facem acest lucru.
Practic, din acel ghid vom afla care sunt intervalele din zi în care curentul electric e scump şi când să folosim electrocasnicele, astfel încât facturile să nu explodeze.
Un astfel de ghid poate părea o glumă la început. Dar, aflați că există şi soluţii pentru o raționalizare forțată a energiei. Prin contoarele inteligente
În plină criză energetică, generată de refuzul Rusiei de a-şi mai onora contractele de livrări de gaze, ca răspuns la sancțiunile impuse din cauza invadării Ucrainei, Comisia Europeană vine cu propuneri de reducere a consumului de gaze şi curent electric de către populaţie.
Un draft al acestor propuneri a ajuns şi în posesia presei occidentale, fiind criticat de unii europarlamentari.
„Pe scurt, când Europa hotărăște, curentul scade și electrocasnicele nu mai funcționează”, spune Alessandro Panza, europarlamentar.
”Oare acesta ar fi planul mult așteptat al Uniunii Europene de răspuns la urgență? Înainte de a ajunge la contoarele noastre și de a cere alte sacrificii de la cetățenii aflați deja în dificultate, instituțiile UE ar trebui să înceapă să își reducă risipa, începând cu închiderea biroului inutil de la Strasbourg al Parlamentul European, care funcționează doar patru zile pe lună”, mai spune europarlamentarul.
În aceste recomandări se vorbeşte despre campanii de informare a consumatorilor, astfel încât aceştia să nu mai facă risipă de curent electric, dar şi despre instalarea unor contoare inteligente în casele oamenilor, prin care ar putea fi redus obligatoriu consumul de electricitate, la orele de vârf.
Adică dacă ai în priză două televizoare, un cuptor electric şi mai aprinzi şi trei becuri, sare siguranţa. Ți se reduce automat puterea electrică, astfel încât să fii nevoit să stingi un televizor, spre exemplu, dacă vrei să ţii cuptorul în funcţiune.
Practic, aceste contoare îţi interzic să folosești mai multe aparate electrocasnice în același timp, în orele de vârf şi te forțează să alegi un alt interval de timp, noaptea poate, când reţeaua este mai liberă.
Totuși, Comisia Europeană lasă la latitudinea fiecărui stat în parte să aleagă măsurile prin care să reducă din consumul de energie.
În România, momentan autorităţile recomandă populației să reducă risipa de curent şi gaze şi propune bonificații pentru cei care au un consum redus.