Unii au investit în sobe pe lemne, însă există şi situaţii unde oamenii aleg să facă economii drastice şi folosesc butelii, în ciuda pericolului la care se expun.
În judeţul Bacău, oamenii se gândesc la diferite soluţii pentru a trece cu bine de iarnă.
În această perioadă cei mai căutați sunt sobarii, iar o sobă de teracotă poate ajunge şi la 1500 de lei, în funcție de formă, mărime şi alte cerințe speciale.
Citeşte şi: Un leu în plus la pensie te poate lăsa fără ajutor la factura de la energie electrică
O altă problemă este că lemnele sunt din ce în ce mai greu de găsit, iar oamenii sunt nevoiți să cumpere de la samsari care ridică cu mult prețul. Bătrânii sunt cei mai afectați de valul mare de scumpiri.
Nici firmele nu o duc mai bine. Spre exemplu, o asociație caritabilă din Bacău susține că facturile aproape s-au dublat.
Pentru a face faţă cheltuielilor, una din soluţiile alternative pe care aceştia au găsit-o este vânzarea de produse şi, de multe ori, gătitul afară, la ceaun.
Din păcate, există şi situaţii unde oamenii aleg să se încălzească cu ajutorul buteliilor. Mulţi dintre ei nu reușesc mereu să care buteliile până la etajele superioare, aşa că improvizează apelând la ajutor necalificat.
Riscul e destul de mare să scape gaze, să sară în aer un bloc, ceea ce ar însemna o bombă cu ceas.
Judeţul Bacău nu este singurul în care românii se confruntă cu situaţii similare.
Sunt discuții între ministrul Muncii și Poşta Română, pentru plata pensiilor în lunile decembrie şi ianuarie.
Marius Budăi cere ca pensiile să fie plătite mai repede, și nu pe data de 5 decembrie, având în vedere că ar putea fi modificat calendarul din cauza unor zile libere.
Mai exact, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că este în analiză propunerea ca pensiile să fie plătite în intervalul 1 – 15 ale lunii, pentru ca pensionarii să aibă bani înainte de sărbători.
Începând cu 30 noiembrie şi până pe 4 decembrie, bugetarii vor avea o minivacanţă de cinci zile.