Antena 3 CNN Actualitate Solicitare FACIAS pentru premierul Ciucă, în privința unei legi care ar fi putut preveni apariția facturilor uriașe la energie și gaze

Solicitare FACIAS pentru premierul Ciucă, în privința unei legi care ar fi putut preveni apariția facturilor uriașe la energie și gaze

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 16:12 09 Feb 2022 Modificat la 16:12 09 Feb 2022

Această directivă, printre altele, introduce sancțiuni importante pentru comercianți, care pot ajunge până amenzi în cumul de 5% din cifra de afaceri. Astfel, ar fi putut fi descurajați furnizorii de energie de la practicile incorecte cărora mii și mii de români le-au căzut victime.

FACIAS arată că legislația internă trebuia adoptată până la 28 noiembrie 2021, sarcina elaborării proiectului legislativ fiind a Ministerului Economiei.

Pentru că nici până astăzi proiectul de lege nu a fost adoptat, FACIAS i-a solicitat premierului Ciucă să identifice vinovații pentru această situație și să anunțe public cum au fost sancționați cei responsabili.

"În atenția Guvernului României și a Ministerului Economiei

Prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă

Domnule prim-ministru,

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vă solicită să identificați persoanele responsabile pentru neimplementarea până la această dată a Directivei 2019/2061 din 27 noiembrie 2019, care modifică mai multe directive privitoare la o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii în materie de protecția consumatorilor.

Așa cum probabil știți, termenul-limită pentru transpunerea în legislația internă a fost 28 noiembrie 2021, dată la care noile norme legale ar fi trebuit să fie adoptate. La mai bine de două luni distanță abia suntem în situația în care proiectul de lege este în dezbatere publică.

Adoptarea și intrarea în vigoare a acestor noi norme ar fi contribuit la asigurarea cadrului legislativ care să permită sancționarea agenților economici pentru inserarea de clauze abuzive în contractele cadru.

Responsabilitatea elaborării proiectului de lege pentru transpunerea în legislația internă a Directivei 2019/2061 aparține Ministerului Economiei, același minister care astăzi este obligat să protejeze consumatorii în fața numărului uriaș de facturi ilegale la energie electrică. Scopul directivei sus-menționate este tocmai acela de a introduce sancțiuni cu adevărat eficiente și proporționale cu practicile comerciale incorecte și care să descurajeze și să pedepsească aspru încălcările normelor comerciant-consumatori, opozabilă în acest caz furnizorilor de energie electrică și gaze naturale.

Astfel, FACIAS vă solicită să identificați și să prezentați public lista celor responsabili de întârzierea transpunerii în legislația internă a Directivei 2019/2061 și cum au fost aceștia sancționați.

Domnule prim-ministru,

Cei care se fac vinovați pentru această întârziere trebuie să fie trași la răspundere. În contextul actual, instituțiile statului responsabile cu protecția consumatorilor au avut la îndemână instrumente mai puțin eficiente pentru a-i proteja pe aceștia în fața practicilor comerciale incorecte și pentru a descuraja în viitor un astfel de comportament neloial în relația comercianților cu consumatorii.

În plus, situația în ansamblu a implementărilor Directivelor europene în legislația internă este una îngrijorătoare, România fiind unul dintre statele UE cu cele mai multe avertismente și scrisori de punere în întârziere din partea Comisiei Europene pentru nerespectarea Directivelor UE.

Așteptăm cu interes răspunsul public al domniei-voastre.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului", se arată în scrisoarea FACIAS.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole