Antena 3 CNN Externe Soldații ruși nu vor mai avea voie cu smartphone-uri pe front. În caz contrar vor ajunge la închisoare

Soldații ruși nu vor mai avea voie cu smartphone-uri pe front. În caz contrar vor ajunge la închisoare

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Soldații ruși care se duc pe front în Ucraina cu smartphone-uri riscă închisoare pentru abatere disciplinară gravă, dacă o propunere venită de la Camera inferioară a parlamentului rus, Duma va fi votată.

Telefoanele mobile au fost folosite de ambele părţi pentru a identifica ţinte în războiul din Ucraina, atât prin urmărirea locurilor semnalelor, cât şi prin accesarea fotografiilor sau mesajelor postate de dispozitive, potrivit oficialilor ruşi şi occidentali.

Conform unui proiect de lege susţinut de Comisia de Apărare a Dumei de Stat, utilizarea dispozitivelor electronice destinate "scopurilor casnice" şi care permit filmarea, înregistrarea audio şi transmiterea de geodate în timp ce se află în zona de luptă din Ucraina va fi clasificată drept abatere disciplinară gravă, a relatat TASS, citată de Agerpres.

Proiectul de lege le-ar permite comandanţilor unităţilor militare să decidă cu privire la impunerea arestului disciplinar pentru o perioadă de până la 10 zile pentru abatere disciplinară gravă.

Un raport din 2024 al firmei de software de securitate cibernetică Enea a constatat că telefoanele mobile ar putea fi urmărite cu uşurinţă pe câmpul de luptă în numeroase moduri de către părţile opuse în conflictul Rusia-Ucraina.

Un atac cu rachete ucrainene în 2023 a ucis aproape 100 de soldaţi în regiunea ucraineană Doneţk, controlată de Rusia, găzduită într-o şcoală profesională, după ce utilizarea neautorizată a telefoanelor mobile de către trupe a permis forţelor Kievului să-i localizeze.

TASS a relatat că proiectul de lege al Dumei prevede, de asemenea, un arest disciplinar de până la 10 zile pentru militarii care încalcă interdicţia existentă privind distribuirea publică de informaţii care ar putea identifica personalul militar rus sau localizarea acestuia. 

Subiecte în articol: Rusia Ucraina Război Ucraina Duma de Stat
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile