Antena 3 CNN Externe Soldați din Rusia au intrat într-o bază a SUA din Africa. Oficial american: "Pe termen scurt, situația poate fi gestionată"

Soldați din Rusia au intrat într-o bază a SUA din Africa. Oficial american: "Pe termen scurt, situația poate fi gestionată"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:10 03 Mai 2024 Modificat la 10:10 03 Mai 2024

Baza este localizată în Niger.

Junta militară care a preluat conducerea țării printr-o lovitură de stat, anul trecut, a cerut în martie anul curent Statelor Unite să-şi retragă cei aproape 1.000 de militari staționați aici.

Sub regimul anterior la putere în Niger, SUA au desfășurat pe plan local operațiuni împotriva insurgenților care au ucis mii de oameni şi au provocat strămutarea altor câteva milioane.

Oficial american: Situația nu e plăcută, dar poate fi gestionată

Un oficial american de rang înalt din domeniul apărării a declarat sub protecția anonimatului că forțele ruse nu se intersectează cu trupele SUA, ci folosesc un hangar separat la Baza aeriană 101.

Baza se află în apropierea Aeroportului Internațional Diori Hamani din Niamey, capitala Nigerului.

Această evoluție aduce trupele americane şi ruse foarte aproape unele de altele, într-un moment în care rivalitatea militară şi diplomatică dintre cele două țări este la cote maxime, în contextul războiului din Ucraina.

Situația "nu-i grozavă, dar poate fi gestionată pe termen scurt", a declarat oficialul american, potrivit căruia autoritățile de la Niamey au transmis administrației Biden că aproximativ 60 de militari ruși se vor afla în Niger.

După lovitura de stat de anul trecut, armata americană şi-a mutat la Baza Aeriană 201 din orașul nigerian Agadez o parte din forțele sale campate la Baza Aeriană 101.

Șeful Pentagonului: Nu văd o problemă semnificativă cu protejarea trupelor SUA din Niger

Nu a fost imediat clar ce echipament militar american a rămas la Baza Aeriană 101.

Statele Unite au investit în Baza Aeriană 201 din centrul Nigerului peste 100 de milioane de dolari și au folosit-o, din 2018, pentru atacuri cu drone împotriva teroriștilor ISIS și a celor afiliați grupării Al Qaida.

Întrebat despre acest subiect, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că nu există o problemă semnificativă cu trupele americane din Niger.

"Rușii se află într-un complex separat şi nu au acces la forțele americane sau acces la echipamentul nostru. Mă concentrez mereu pe siguranța şi protecția trupelor noastre. Dar în acest moment, nu văd o problemă semnificativă aici în ceea ce privește protejarea forțelor noastre", a spus Pentagonului.

SUA și aliații lor se retrag din Africa. Rusia își întărește prezența acolo

Presa internațională amintește că SUA şi aliații lor s-au văzut nevoiți să-şi retragă trupele dintr-o serie de țări africane, în urma loviturilor de stat care au adus la putere grupuri dornice să se distanțeze de guvernele occidentale.

Pe lângă plecarea iminentă din Niger, trupele americane au fost silite să plece din Ciad, în timp ce forțele franceze au părăsit Mali și Burkina Faso.

În paralel, Rusia încearcă să-și consolideze relațiile cu națiunile africane, pozând într-o țară prietenoasă și insistând că nu are un trecut colonial pe continent.

În acest context, Mali a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai apropiați aliați africani ai Rusiei, o parte dintre mercenarii Grupului Wagner fiind desfășurați acolo.

Foto: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (stânga) și militari ruși (drepta)

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole