”Aș spune că turismul nu este principala legătură dintre țările noastre, avem și alte conexiuni, legături istorice. Avem aceeași religie, greco-ortodoxă, avem aceleași tradiții. Dacă un român merge în Grecia, nimeni nu va crede că nu este grec. Același lucru este valabil și pentru greci, în România.
Dacă ar trebui să transmit un mesaj, nu m-aș simți datoare să vorbesc despre turism. Românii știu foarte bine că Grecia este un rai pe pământ accesibil, un paradis accesibil.
Grecia, în antichitate, era un amalgam, o uniune a unor orașe-stat. Într-un fel, Uniunea Europeană din lumea modernă îmi evocă această uniune a orașelor-stat, dacă privim tot contextul internațional.
Deși, din păcate, noi grecii avem tendința de separare, de fiecare dată când grecii au fost uniți, chiar și împotriva celor mai puternici dușmani, în final nu am fost supuși.
Uniunea Europeană dacă rămâne unită, dacă toate statele europene își dovedesc solidaritatea unul cu altul, avem toate șansele, toată forța să înfruntăm orice dușman al așa numitelor ”valori occidentale”.
Trebuie să protejăm valorile occidentale și trebuie să ne demonstrăm solidaritatea și unitatea într-o singură voce a Uniunii Europene împotriva dușmanilor acestor valori”, a spus pentru Antena 3 Sofia Grammata, ambasador al Greciei la Bucureşti.