Anul 2024 a adus modificări semnificative în legislația rutieră, mai ales în ceea ce privește suspendarea permisului de conducere, prin actualizarea OUG 195/2002. Aceste schimbări includ extinderea perioadelor de suspendare, clarificări privind momentul începerii sancțiunii și noi proceduri legate de dreptul de a conduce, scrie avocatnet.ro.
Perioade de suspendare mai lungi
Durata suspendării permisului a fost majorată. Contravențiile care anterior se sancționau cu 30 de zile de suspendare atrag acum 60 de zile, iar sancțiunile de 60, 90 și 120 de zile s-au extins la 90, 120 și respectiv 150 de zile. Pentru situațiile mai grave, precum conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, suspendarea poate depăși 180 de zile.
În cazurile în care suspendarea dreptului de a conduce depășește 180 de zile și este cauzată de infracțiuni precum conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau refuzul de prelevare a probelor biologice, șoferii trebuie să prezinte rezultatele unei examinări medicale pentru a-și recupera permisul. Dacă această documentație nu este depusă la timp, permisul rămâne retras până la completarea formalităților.
Reguli noi pentru dovada înlocuitoare
Suspendarea permisului poate începe în două situații:
- La expirarea dovezii cu drept de circulație, care este valabilă 15 zile.
- La depunerea dovezii la poliția rutieră înainte de expirare.
Pentru infracțiuni grave, precum conducerea unui vehicul neînmatriculat, cu număr fals, fără permis, sub influența alcoolului sau a drogurilor, dovada înlocuitoare nu va include dreptul de a conduce.
Alte schimbări în Codul Rutier
Codul rutier definește acum „rănirea” ca vătămarea oricărei persoane, cu excepția conducătorului auto care a încălcat legea. În plus, valabilitatea dovezii înlocuitoare poate fi prelungită de procuror sau instanța de judecată cu până la 90 de zile, la cererea titularului.
O altă noutate administrativă este introducerea posibilității de imobilizare și relocare a vehiculelor staționate regulamentar. De asemenea, punctul-amendă a fost menținut la valoarea de 165 de lei pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2024.
Aceste modificări au scopul de a crește responsabilitatea participanților la trafic și de a clarifica procedurile administrative legate de sancțiunile rutiere.