Antena 3 CNN Externe Șoc în Cipru după ce Hezbollah a amenințat că ar putea ataca țara: "Nu va exista loc ferit de rachetele noastre"

Șoc în Cipru după ce Hezbollah a amenințat că ar putea ataca țara: "Nu va exista loc ferit de rachetele noastre"

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Autoritățile și cetățenii din Cipru sunt în stare de șoc, după ce gruparea militantă libaneză Hezbollah a amenințat că țara ar putea deveni o țintă, scrie publicația The Guardian.

Amenințarea a fost formulată la mijlocul acestei săptămâni de însuși liderul grupării, Hassan Nasrallah.

Acesta a evocat posibilitatea unei ofensive israeliene anti-Hezbollah și a avertizat, în context, guvernul de la Nicosia.

"Deschiderea aeroporturilor și bazelor cipriote către inamicul israelian pentru a ținti Libanul ar însemna că guvernul cipriot este parte în război, iar rezistența Hezbollah se va ocupa de el, ca parte a războiului", a spus Nasrallah.

El a adăugat că, în cazul unei conflagrații mai ample, "nu va exista niciun loc ferit" de rachetele și dronele grupării sale.

Răspunsul cipriot a fost aproape timid, deși amenințarea Hezbollah a fost tranșantă.

Autoritățile de la Nicosia se limitează să-și clameze neutralitatea și rolul în ajutorul umanitar

La câteva ore după ce Nasrallah a lansat amenințarea, președintele cipriot Nikos Christodoulides a insistat asupra politicii de neutralitate a țării sale insulare și a subliniat rolul jucat de Cipru în stabilirea unui coridor maritim pentru transferul de ajutor umanitar către Gaza.

"Cipru nu face parte din problemă, ci este parte a soluției. Rolul nostru, manifestat, de exemplu, prin coridorul umanitar (spre Gaza), este recunoscut nu numai de lumea arabă, ci de întreaga comunitate internațională", a spus Christodoulides.

"Cipru nu este implicat și nu va fi implicat în niciun război sau conflict. Prin urmare, declarațiile făcute de liderul Hezbollah nu corespund realității", a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Konstantinos Letymbiotis.

Șocul de la Nicosia și declarațiile foarte rezervate ale liderilor politici din țară au un temei, comentează publicația britanică.

Diplomat occidental: Cipru nu are capacități militare cu care să răspundă Hezbollah

Potrivit The Guardian, diplomații occidentali din Cipru au sunt conștienți de vulnerabilitățile acestei țări și de riscul real ca amenințarea Hezbollah să se materializeze.

"Hezbollah are un istoric de materializare a amenințărilor sale și știe că guvernul cipriot nu are capacitatea militară de a răspunde, țara fiind, din acest punct de vedere, o țintă ușoară", a declarat un reprezentat al UE. 

Cipru este membru al Uniunii Europene, dar nu și al NATO.

Ani de zile, abordarea Nicosiei a fost mai mult pro-arabă decât pro-israeliană.

Deteriorarea relațiilor dintre Israel și Turcia și descoperirea unor rezerve de gaz în largul coastelor israeliene au deschis calea unei alianțe energetice și a unor legături mai strânse cu statul evreu, notează The Guardian.

Cipru a făcut exerciții militare cu Israelul și a permis simularea unei invazii a statului evreu în Liban

În urmă cu doi ani, Forțele de Apărare ale Israelului au apelat la Cipru pentru a organiza exerciții militare care simulau luptele din Liban.

Manevrele au implicat cel mai mare număr de soldați trimiși vreodată de Israel în străinătate.

Exercițiile s-au axat pe posibile tactici de invazie, iar insula a fost aleasă pe seama similitudinii terenului său cu cel din Liban.

Anul trecut, forțele armate ale ambelor națiuni au efectuat exerciții militare în Cipru.

Londra păstrează două baze aeriene în Cipru și nu dă socoteală Nicosiei pentru ce face acolo

Aceste evoluții au fost catalogate drept provocatoare la adresa Hezbollah, ale cărei gherile sunt active în sudul Libanului, în apropierea graniței de nord a Israelului.

"Mișcările au fost văzute drept provocări de gruparea pro-iraniană și știm că (președintelui) Christodoulides i s-a transmis acest lucru atunci când a vizitat Beirutul împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în luna mai", a spus un diplomat pentru The Guardian.

Cipru găzduiește două baze militare britanice, în fața cărora au avut loc proteste la începutul acestui an, pe fondul suspiciunilor că sunt folosite de SUA și Marea Britanie pentru a trimite ajutor militar Israelului.

Oficialii ciprioți au subliniat că, în conformitate cu tratatul semnat cu Londra, Marea Britanie nu este obligată să informeze Nicosia despre mișcările din aceste baze.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?