Antena 3 CNN Externe Misterul tragediei de la Smolensk, în care a fost nimicită conducerea Poloniei, elucidat după 12 ani | Ce s-a întâmplat la bordul avionului prezidențial

Misterul tragediei de la Smolensk, în care a fost nimicită conducerea Poloniei, elucidat după 12 ani | Ce s-a întâmplat la bordul avionului prezidențial

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 15:52 12 Apr 2022 Modificat la 16:07 12 Apr 2022

Raportul de peste 300 de pagini postat marți pe internet și citat de agențiile de presă internaționale dă de înțeles că este posibil ca dispozitive explozive să fi fost introduse la bordul aparatului în timpul reviziei făcute în Rusia, cu puțin timp înainte.

Aceste reparații, subliniază comisia, au avut loc la uzinele Aviakor din Samara, deținute pe atunci de oligarhul rus Oleg Deripaska, un amic al premierului rus de la acea vreme, Vladimir Putin.

Comisia poloneză utilizează un limbaj precaut, vorbind despre "posibilitatea plasării unor explozibili" și de provocarea unei deflagrații "la momentul și locul dorit, printr-un mesaj radio codificat".

Raportul afirmă că au fost găsite  urme de explozibili pe fragmente de avion și citează înregistrarea ultimelor secunde ale zborului, care relevă un zgomot puternic, urmat de exclamații ale echipajului.

Concluzia anchetatorilor polonezi: două explozii au avut loc la bord înaintea prăbușirii

Acest zgomot este interpretat de comisie drept prima explozie.

Autorii primei anchete au concluzionat că era vorba de ciocnirea aparatului cu un copac.

Noul raport îi acuză, între altele, pe controlorii de trafic aerian ruși că au transmis "cu bună știință" informații false piloților polonezi.

"Două explozii în faza finală a zborului au reprezentat adevărata cauză a catastrofei de la Smolensk", este concluzia documentului.

În catastrofa din 10 aprilie 2010 au murit președintele Lech Kaczyncski, soția sa, Maria și alți zeci de înalți responsabili politici și din armata Poloniei, precum și figuri proeminente ale societății civile poloneze.

Aceștia urmau să participe la comemorarea masacrului de la Katyn, comis în 1940 de serviciul secret sovietic NKVD, care a executat 22.000 de reprezentanți ai elitei poloneze.

Rusia refuză să returneze epava aparatului Tu-154M

Partidul Lege şi Justiție (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui decedat atunci, susține de ani de zile teza unei explozii la bord, exclusă însă de comisia de anchetă precedentă, înființată de guvernul liberal al lui Donald Tusk.

Aceasta atribuise prăbușirea avionului și moartea celor 96 de ocupanți ai săi condițiilor meteorologice nefavorabile, precum şi erorilor piloților polonezi și controlorilor de trafic aerian ruși.

Moscova refuză să returneze epava avionului de tip Tupolev Tu-154M, cerută insistent de Varşovia, sub pretextul că trebuie mai întâi să-și finalizeze propria anchetă, deși rezultatele finale oficiale ale investigației ruse au fost făcute publice încă în 2011.

Foto: epava aeronavei de fabricație rusească, Tu-154M, într-un hangar din Rusia

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole