Fericirea nu este un dat nici măcar de sărbători. Studiile din ultimii ani arată că mai multe persoane se confruntă cu depresia în perioada de sărbători, față de restul anului. Psihoterapeutul Corina Dobre a explicat, pentru Antena 3 CNN, ce ne poate întuneca dispoziția de Crăciun sau Revelion și cum putem să ne ajutăm pe noi sau pe cei dragi.
„Unul dintre cei mai importanți declanșatori ai stărilor de tristețe si inadecvare din aceasta perioadă este presiunea socială - de a sărbători și de a te arată lipsit de griji, de a face loc petrecerilor și celebrărilor, și dacă ai chef și dacă nu. Asta vine la pachet, pentru unii dintre noi, cu nevoia de a performa - cele mai frumoase cadouri, casa cea mai bine decorată, mese copioase pentru întreagă familie, si de aici și teama că nu corespund așteptărilor si standardelor, autoimpuse sau ale celor dragi. Nu uita, tu hotărăști cât poți să investești, cu cine te întâlnești si care este programul tău de Crăciun.”, explică specialistul.
„Pentru mulți întâlnirile cu familia extinsă, în această perioadă, pot fi extrem de dureroase, trezesc răni ce își doreau să fie închise: poate sentimente de inadecvare și rușine, de neapartenența, poate conflicte vechi, ce mocnesc și își mai scot din când în când capul, poate lipsa de autenticitate a relațiilor - “toți sunt la casa lor, cu copii, numai eu am rămas singur, iar mama simte că o fac de râs”, “suntem o familie de doctori, eu am ales să mă fac actor.”, “nimeni nu vorbește despre alcoolismul mamei, ne purtăm ca și cum comportamentul ei este ceva normal”. Stabilește cât timp poți să petreci cu familia, propune-ți limite clare și acceptă care sunt limitele relațiilor voastre.”, a mai precizat pishoterapetutul.
„Crăciunul poate reprezenta realmente o aducere aminte dureroasă a unor timpuri pe care le-am pierdut definitiv, și cu care încă nu am făcut pace. Nu în ultimul rând, pentru mulți perioada sărbătorilor poate fi despre singurătate și însingurare. Este evident greu pentru cei care au încheiat relații sau nu au prieteni si familie apropiată. Paradoxal, unii oameni se simt singuri chiar și în mijlocul familiei. Acest sentiment poate apărea atunci când: rudele nu le înțeleg sau le ignoră sentimentele și nevoile, întâlnirile de sărbători pot reactiva vechi dispute care creează un mediu ostil, conversațiile formale sau evitarea subiectelor importante pot amplifica senzația de înstrăinare.”, spune Corina Dobre.
Despresia de sărbători în 2024: La ce semne și simptome să fim atenți
Tristețe, apatie sau iritabilitate, lipsa interesului pentru activitățile festive, retragere socială sau dificultăți în interacțiunile cu familia, oboseală sau insomnie., sentimente de vinovăție sau inutilitate.
Ce putem face pentru a ne calma și a ne simți mai bine de Crăciun și Revelion
- Permite-ți să simți: este în regulă să te simți trist, melancolic sau copleșit în această perioadă. Nu este necesar să fii „perfect” fericit de sărbători.
- Identifică factorii declanșatori: Gândește-te ce anume contribuie la starea ta – poate fi un conflict, pierderea cuiva drag sau lipsa prietenilor. Conștientizarea este primul pas spre soluționare.
- Învață să îți identifici nevoile si asumă-ți responsabilitatea pentru îndeplinirea lor. Învață să pui limite și să normalizezi grija față de tine.
- Caută relații care simți că îți sunt prielnice, poate oameni cu care împărtășești aceleași pasiuni sau găsește cauze cu sens pentru tine pentru care să te voluntariezi. Încearcă să ai așteptări realiste în ceea ce privește relațiile și ceea ce poți primi de la ceilalți oameni.
- Ai grijă de corpul tău: sportul, meditația și dieta echilibrată sunt factori importanți să te susțină să rămâi echilibrat. Și nu în ultimul rând, crează-ți propriile tradiții care să te susțină pe tot parcursul acestor zile.