Antena 3 CNN Externe Situația din Republica Moldova și siguranța alimentară, subiectele fierbinți ale reuniunii miniștrilor de Externe G7

Situația din Republica Moldova și siguranța alimentară, subiectele fierbinți ale reuniunii miniștrilor de Externe G7

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 08:45 13 Mai 2022 Modificat la 08:45 13 Mai 2022

Întâlnirea anuală, care se desfășoară până sâmbătă, reunește diplomați de top din Marea Britanie, Canada, Germania, Italia, Franța, Japonia, Statele Unite și Uniunea Europeană, în stațiunea Weissenhaus de la Marea Baltică. Discuțiile vor fi dominate de Ucraina și de modul de gestionare a consecințelor unui conflict care ar putea dura luni de zile, dacă nu mai mult.

Miniștrii de externe ucraineni și moldoveni participă, vineri, iar cele mai industrializate națiuni din Occident urmează să își reafirme sprijinul pentru cele două țări.

Războiul din Ucraina a făcut ca prețurile globale la cereale, uleiuri de gătit, combustibil și îngrășăminte să crească, agențiile Națiunilor Unite avertizând că creșterea prețurilor va agrava o criză alimentară, în special în Africa. Invazia Ucrainei a perturbat transportul maritim în Marea Neagră, o rută majoră pentru cereale și alte mărfuri, limitând exporturile din Ucraina și Rusia.

”Există 25 de milioane de tone de cereale blocate în prezent în portul ucrainean Odesa, ceea ce înseamnă hrană pentru milioane de oameni din lume, de care este nevoie urgentă, mai ales în țările africane și în Orientul Mijlociu. De aceea trimitem astăzi un semnal clar: vă vedem, vă auzim și vă sprijinim”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, scrie Reuters.

Surse diplomatice au spus că scopul reuniunii este ca cele șapte țări să se organizeze mai bine pentru a găsi răspunsuri rapide și eficiente la criza alimentară.

În timp ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken nu va participa din cauza infectării cu COVID-19, miniștrii rămași vor urmări să o liniștească pe vecina Ucrainei, Moldova. Statul luptă să facă față fluxului de refugiați, dar incidentele care au implicat separatiști pro-ruși din ultimele săptămâni în regiunea separatistă a Transnistriei au ridicat  un semnal de alarmă la nivel internațional, că războiul Rusiei în Ucraina s-ar putea extinde peste graniță.

”Țara a fost slăbită din cauza războiului... așa că trebuie să ne confirmăm sprijinul pentru Moldova”, a declarat reporterilor o sursă diplomatică franceză.

Ministrul indonezian de externe Retno Marsudi, a cărui țară deține în prezent președinția Grupului celor 20 de economii industrializate și emergente (G20), care include și Rusia, se va alătura întâlnirii de vineri pentru a discuta despre securitatea alimentară. Un oficial francez a declarat că problema prezenței Rusiei la reuniunea șefilor de stat din noiembrie va fi adusă în discuție.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole