Antena 3 CNN Actualitate Situaţie disperată la spitalele din Judeţul Mehedinţi | Alarmă în spitale, medici de negăsit

Situaţie disperată la spitalele din Judeţul Mehedinţi | Alarmă în spitale, medici de negăsit

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 09:24 06 Oct 2022 Modificat la 09:28 06 Oct 2022

Vorbim astăzi despre situaţia disperată din spitalele din Judeţul Mehedinţi.

Este o lipsă acută de personal medical în unităţile de primiri urgenţe, în secţiile de neonatologie, Terapie Intensivă şi gastroenterologie.

Din acest motiv, cadrele medicale existente se plâng că au ajuns la epuizare, iar vieţile bolnavilor sunt în pericol.

Deşi au fost scoase posturile la concurs de mai multe ori, din păcate nu s-a prezintat nimeni la examen.

"La nivelul unității noastre am avea nevoie de medici neonatologi, gastroenterologi, medici specialitate urgențe. Din păcate, posturile au fost scoase la concurs , dar nu s-a prezentat nimeni. La nivel de ţară posturile scoase în rezidenţiat se pregătesc puţini medici pe anumite specialități. Facem demersuri în continuare, avem posturi şi pe republicare dar nu se prezintă nimeni. Ținând cont că spitalul nostru este un spital de urgenţă şi la nivelul judeţului Mehedinţi , linia de gardă nu poate să fie întreruptă.  Pentru medicii gastroenterologi avem medici cu specialitate internă şi pot ţine linia de gardă si pe gastroenterologie", a spus Elena Bololoi, director îngrijiri medicale Spitalul Județean de Urgență.

Şi la spitalul municipal Orșova situația este gravă. Aici ar fi nevoie de trei medici de Terapie Intensivă , cel puţin doi la mediciină internă şi de unul la neonatologie. Ordonanța Guvernului care a blocat angajările in sistemul bugetar, paralizează, practic, unitățile medicale, se plâng managerii de spital.

"Nu putem să lăsam pacienții să aloce resurse din buzunarele proprii, sau sa se duca în alte orase sau in alte medicii. Vom găsi o posibilitate sau variantă, că nu avem încotro. Sper ca strigătul să fie auzit si de Ministerul Sănătății, care până la urmă e cel care legiferează. 

Niciun spital din România nu îşi permite financiar, adică există posibiltatea de a angaja pe cabinet individual sau în contract de colaborare,  dar acele resurse financiare care trebuie alocate pentru plata medicului înseamnă din resurse proprii. Aceste resurse proprii şi venituri sunt dar nu sunt suficiente", a declarat ing. Adrian Cican, manager Spitalul Municipal Orșova.

Deşi pare incredibil, spitalul are un singur pediatru. 

"Este foarte greu.Eu sunt singurul medic pediatru din spital. Fac şi policlinică, sunt şi pe secție, e foarte greu. Sunt cazuri multe , sunt copilași răciți, nici vremea de afară nu îi ajută, sunt multe cazuri. E nevoie, măcar un coleg să mai fie", Diana Gherghinoiu - Puiulescu, director medical Spitalul Municipal Orșova.

Unii medici se plâng că au ajuns la epuizare.

Mărirea salariilor medicilor din sistemul public, în 2017, a redus treptat numărul medicilor care au plecat în străinătate, însă cu toate acestea deficitul de personal pune în pericol vieţile bolnavilor.

Ultimul raport de la Colegiul Medicilor din România arată că în perioada 2016-2020 numărul medicilor care aleg străinătatea s-a înjumătățit. în 2020 numărul medicilor care au plecat a fost de 858, iar în 2021 de 776
 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole