Update: Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat joi, la Căpeni, în judeţul Covasna, unde există riscul producerii de inundaţii pe fondul unei viituri, că este important ca cetăţenii din zonă să conştientizeze faptul că trebuie să fie duşi într-o zonă de siguranţă.
„Este foarte multă apă, mai multe cursuri de apă în zone de confluenţă şi se creează acel blocaj, acel fenomen de remuu şi, din cauza aceasta, cred că trebuie să conştientizăm oamenii din aceste zone că este important să fie puşi într-o zonă de siguranţă. Este o situaţie temporară, toate autorităţile sunt mobilizate, dar dacă noi suntem aici şi acţionăm este important şi pe primul loc trebuie să fie cetăţenii şi, în sensul acesta, să fie conştienţi că trebuie să iasă din situaţia de risc", a declarat Carmen Dan, la sosirea în localitatea Căpeni.
Ministrul a punctat faptul că se va face o analiză legată de situaţia digului şi se ia în calcul şi o evaluare din punct de vedere legislativ.
„Aici zona este îndiguită. E de analizat de când nu au mai fost consolidate, ce s-a întâmplat în această perioadă în care, evident, şi situaţiile de risc sunt din ce în ce mai complexe. Se va face această evaluare, dar voiam să spun că este necesar, din punctul meu de vedere, să facem şi o evaluare din punct de vedere legislativ", a spus Carmen Dan.
Știrea inițială
Este alertă de gradul zero în judeţele Covasna şi Braşov. Viitura de pe râul Olt este la un pas să rupă digul din saci de nisip ridicat de pompierii şi localnicii din satul covăsnean Căpeni. Autorităţile locale au dat ordin de evacuare pentru 130 de case, însă oamenii refuză categoric să își părăsească locuințele, putând fi luati de ape în orice moment.
Cele câteva sute de localnici din localitatea covăsneană Căpeni au petrecut noaptea în mijlocul satului. Au aşteptat cu groază veşti despre digul din apropierea localităţii, care stă să se rupă sub presiunea viiturilor. Pompierii au mers din casă în casă pentru a-i convinge pe localnici să-şi părăsească gospodăriile.
Doar câţiva locuitori din sat au luat de bună avertizarea pompierilor şi au părăsit locuinţele, cu ajutorul salvatorilor.
La câţiva kilometri distanţă, ministrul Apelor, prefectul de Covasna şi alţi oficiali au făcut noapte albă în jurul hărţilor, căutînd soluţii pentru dezamorsarea situaţiei.
Situaţia este cu adevărat tragică pentru că digul este deja fisurat, iar apa dă pe deasupra. Pompierii au ridicat un baraj din saci de nisip, dar nu e suficient.
Şi în judeţul Braşov, pompierii au salvat cu bărcile şapte adulţi şi un copil care rămăseseră izolaţi de viituri pe o insulă formată între localitățile Șercaia și Mândra, împreună cu aproape 1000 de oi.
Inundaţiile au lovit 30 de localităţi din ţară, anunță Raed Arafat. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că oamenii vor fi evacuați cu forta dacă situația o va impune pentru a evita pierderea de vieți omenești.
„Avem efective la nivelul a 11 județe, 29 de localități. A fost mai greu de convins populația din Baraolt să se evacueze. Lipsa cooperearii pune în risc acțiunea. Lumea evită evacuare forțată. Acum nu e cazul acolo. Înțeleg că apele sunt în scădere în Baraolt, dar și la nivelul digului. Nu s-a produs o rupere majoră a digului. Lumea evită evacuarea forțată. Acum nu e cazul acolo. Dar în viitor trebuie luat în considerare. E imposibil ca ei să refuze”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, se deplasează, joi, în localitatea Căpeni, unde există riscul producerii de inundaţii pe fondul unei viituri, şi va încerca să-i convingă pe localnicii din zonă să evacueze locuinţele. Aceasta a spus că dacă va fi nevoie va fi făcută o evacuare forțată.
„Voi vorbi personal cu oamenii de acolo. Situația critică încă se menține. Este important ca oamenii să conștientizeze că există risc, că riscul încă nu s-a eliminat și că există situația în care își pot pune viața în pericol”, a spus Carmen Dan, la Antena3.
Întrebată dacă se va dispune măsura evacuării forțate a oamenilor, ministrul de Interne a spus că „bineînțeles că avem în vedere și această măsură. Autoritățile au fost ezitante. În această situație e important să gândești doar în sensul salvării de vieți omenești. Cred că evacuarea nu e în regulă să se dispuna când digul e rupt”.