Oana Zamfir a prezentat, miercuri, la "Ediție specială", informații de ultimă oră despre dosarul de înaltă trădare al premierului Viorica Dăncilă.
Cine ține în șah acest dosar? Au trecut 56 de zile de când fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a cerut Serviciului Român de Informații date în legătură cu acest dosar.
"Dacă aceste Servicii dețin astfel de informații, pentru că infracțiunile sunt reclamate ca fiind săvârșite deja, nu în curs de săvârșire, înseamnă că astfel de informații, care nu pot fi la dispoziția poliției că nu au cum, se găsesc eventual în portofoliul serviciilor de informații. Sau nu. Nu știm - urmează să vedem: există posibilitatea să existe informații sau nu. Dar, cu siguranță dacă există vor fi trimise, chiar și într-o formă neprelucrată - așa spune legea. Parte dintre documente, dacă se va ajunge la această situație ca documentele să fie solicitate, vor fi solicitate de la Guvern. Asta nu înseamnă că Guvernul va lucra în cauza DIICOT", spunea atunci Daniel Horodniceanu.
Potrivit informațiilor Antena 3, singurul procuror care se ocupă de acest dosar este momentan în concediu.
Berta Popescu, senior editor Antena 3, a explicat la "Ediție specială" că în funcție de răspunsul pe care SRI îl va da la solicitarea DIICOT se va decide dacă procurorii pot să facă cercetări în continuare sau nu.
"Mă bucur că noul SRI nu participă la această noapte a minții a domnului Orban și nici nu dă curs situației un pic ciudate, ca să n-o numesc altfel, a domnului procuror-șef Horodniceanu. Ar rezulta în felul următor: domnul Horodniceanu, după tot scandalul cu protocoalele, cu monștri, cu securitatea care a ocupat justiția, se ducea tot în zona neagră să ia informații.
Firește că dacă SRI ar fi avut informații în legătură cu o operațiune de înaltă trădare a premierului României, care s-a întâlnit oficial - nu într-un boschet, nu sub pământ - cu premierul Israelului, le-ar fi pus imediat la dispoziție", a spus analistul Bogdan Chirieac.
DIICOT a început urmărirea penală în dosarul "Dăncilă - înaltă trădare" pe 7 iunie. Tot pe 7 iunie CCR a publicat motivarea în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi.
Apoi, DIICOT a anunțat începerea urmăririi penale pe 28 iunie, după căderea moțiunii de cenzură.