Antena 3 CNN Externe Situația de pe aeroporturi se stabilizează, după o perioadă de haos și greve

Situația de pe aeroporturi se stabilizează, după o perioadă de haos și greve

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 14:41 29 Iul 2022 Modificat la 14:41 29 Iul 2022

Prima jumătate a sezonului turistic de vară a fost marcată de numeroase probleme în aeroporturi și în operarea zborurilor.

Anulări de zboruri, modificări de ultim moment al orarului de zbor, pierderea bagajelor, au devenit la ordinea zilei în acest început de sezon. În pregătirea celei mai aglomerate luni turistice din an, luna august, specialiștii Vola.ro au analizat trendul anulărilor și modificărilor de zboruri și perspectivele pentru următoarele 6 săptămâni.

Potrivit acestora, în luna iulie comparativ cu luna iunie s-a înregistrat o scădere cu 77% a numărului de plecări afectate de întârzieri sau modificări.

Altfel spus, doar 7% dintre zborurile vândute de agenție au fost anulate sau modificate datorită faptului că situația de pe aeroporturi este considerabil îmbunătățită față de prima lună de vară când 1 din 3 zboruri sufereau modificări sau anulari.

Acest lucru se datorează faptului că tot mai multe aeroporturi și companii aeriene fac eforturi să recruteze personal, să fluidizeze procesele și să optimizeze orarele de zbor, cele mai multe situații neplăcute apărând ca urmare a crizei forței de muncă (atât personal la sol, cât și echipaj de zbor), greve, lipsa aeronavelor, dar și a cererii peste așteptări.

Cele mai mari probleme au fost în principalele hub-uri aviatice din Europa, precum Londra - Luton, Bruxelles, Paris - Charles de Gaulle, Amsterdam - Schiphol, Frankfurt si Lisabona.

Din acest motiv s-a și observat o creștere cu 19% a numărului de job-uri promovate de aeroporturile Europene.

Aeroporturile mai mici, așa cum este și Aeroportul Internațional Henri Coandă, au fost afectate într-o mai mică măsură de situații neprevăzute precum anulări sau modificări.

Potrivit Companiei Naționale Aeroporturi București, din totalul de 2.323 de curse, 731 de zboruri de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă au avut întârzieri mai mari de 30 de minute în cea de-a doua săptămână a acestei luni, reprezentând 31% dintre cursele existente.

Cu toate acestea, comparativ cu prima săptămână a lunii iulie, numărul curselor cu întârzieri cu 24% mai mic, ceea ce indică o stabilizare a situației pe Aeroportul Internațional Henri Coandă.

Aeroportul Internațional Henri Coandă a avut doar 10% de zboruri întârziate din totalul zborurilor şi doar 1,7% anulate, un procent mic comparativ cu aeroporturile cele mai mari din Europa, care se confruntă cu probleme majore în primele 2 luni ale acestui sezon estival.

La polul opus se află Aeroportul din Bruxelles, care are 72% din zboruri întârziate şi 2,5% anulate. Cu toate acestea, traficul de pe Aeroportul Otopeni este foarte mic comparativ cu alte terminale din Europa, la București fiind operate circa 300-400 zboruri zilnic, circa 60% dintre curse fiind ale companiilor low-cost Ryanair şi WizzAir.

Sursă: Mediafax
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole