Antena 3 CNN Life Sănătate Cauza care omoară 9 milioane de oameni pe an. COVID-19 a ucis aproximativ 6,7 milioane de persoane la nivel mondial

Cauza care omoară 9 milioane de oameni pe an. COVID-19 a ucis aproximativ 6,7 milioane de persoane la nivel mondial

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 11:29 18 Mai 2022 Modificat la 11:29 18 Mai 2022

Agravarea poluării aerului și intoxicațiile cu plumb au menținut numărul de decese la nivel mondial la aproximativ 9 milioane pe an începând din 2015, contracarând progresele modeste înregistrate în combaterea poluării, a raportat o echipă de oameni de știință.

Poluarea aerului din procesele industriale, împreună cu urbanizarea, a determinat o creștere cu 7% a deceselor legate de poluare din 2015 până în 2019, potrivit analizei efectuate de oamenii de știință asupra datelor privind mortalitatea globală și nivelurile de poluare, scrie Reuters.

”Fierbem și ardem încet", a declarat Richard Fuller, coautor al studiului și director al organizației nonprofit globale Pure Earth.

Dar, spre deosebire de schimbările climatice, malarie sau HIV, ”nu am acordat poluării mediului prea multă atenție", adaugă acesta.

O versiune anterioară a lucrării publicată în 2017 a estimat, de asemenea, numărul de decese cauzate de poluare la aproximativ 9 milioane pe an - sau aproximativ unul din șase decese la nivel mondial - și costul pentru economia globală la până la 4,6 trilioane de dolari pe an.

Acest lucru plasează poluarea pe același loc cu fumatul în ceea ce privește decesele la nivel mondial.

Prin comparație, COVID-19 a ucis aproximativ 6,7 milioane de persoane la nivel mondial de la începutul pandemiei.

Decesele cauzate de poluanții tradiționali sunt în scădere la nivel mondial. Dar ele rămân o problemă majoră în Africa și în alte țări în curs de dezvoltare. Apa și solul contaminate și aerul murdar din interior fac din Ciad, Republica Centrafricană și Niger cele trei țări cu cele mai multe decese cauzate de poluare.

Decesele cauzate de expunerea la poluanții moderni, cum ar fi metalele grele, produsele agrochimice și emisiile de combustibili fosili, sunt „pur și simplu în creștere fulminantă", crescând cu 66% din anul 2000, a declarat coautorul Rachael Kupka.

În ceea ce privește poluarea aerului de afară, unele mari capitale au înregistrat unele succese, inclusiv în Bangkok, China, și Mexico City, au declarat autorii. Dar în orașele mai mici, nivelurile de poluare continuă să crească.

Studiul a oferit o listă cu cele 10 țări cele mai afectate de decese cauzate de poluare: Ciad, Republica Centrafricană, Niger, Insulele Solomon, Somalia, Africa de Sud, Coreea de Nord, Lesotho, Bulgaria și Burkina Faso.

 

 

Etichete: poluare COVID-19 oameni
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole