La Spitalul Marie Curie din București sunt 20 de copii care așteaptă să se elibereze un loc pentru a fi salvați.
Medicii cer urgent autorităților să crească numărul de paturi pentru acești nou-născuți în stare critică. În ultimii 2 ani și jumătate, numai la Spitalul Marie Curie au murit peste 70 de copii care nu au mai primit șansa de a fi tratați.
Micuța Carina a venit pe lume paralizată și cu grave probleme de respirație. A așteptat săptămâni bune pentru a se elibera un pat în secția de terapie intensivă pentru nou-născuți.
"Am așteptat vreo lună ca să ajungem aici. Vedeam că alte mămici plecau cu copiii acasă și eu rămâneam în spital. Nu am cuvinte, ce să vă spun", măturisește mama fetiței.
Inițial, fetița a fost dusă la un spital din Craiova, acolo unde secția nu dispunea de infrastructura și aparatura medicală necesare.
"N-au avut aparaturile speciale, nu s-a putea să facă intervenția, nu au avut unde să pună cateterul", explică femeia.
România are doar 250 de paturi de ATI pentru bebelușii cu malformații cardiace ori cu alte afecțiuni critice, însă nici acestea nu sunt utilate corespunzător.
"România ar mai avea nevoie de cel puțin 200 de paturi pentru a-i ajuta pe bebelușii cu grave probleme neonatologice să trăiască. Din păcate, în ultimii 2 ani și jumătate peste 70 de copii au murit așteptând să fie salvați", spune reporterul Antena 3 Cristina Ștefan.
Medicii cer autorităților să aloce suficienți bani astfel încât să crească locurile din unitățile medicale de gradul 3 acolo unde ajung copiii cu cele mai grave afecțiuni.
În prezent, la Spitalul Marie Curie sunt 20 de copii care așteaptă să se elibereze un pat pentru a fi salvați.
"Este, de fapt, o internare întârziată, care grevează foarte mult: complicații, tratament întârziat, mortalitate crescută. Noi am primit în programul operațional, la început, de sănătate, aproximativ 100 de milioane de euro și, pentru că s-au mai luat încă 20 de milioane, am rămas cu 80 de milioane fără TVA.
Acest proiect este evident că nu este suficient să modernizez toată țara, toate unitățile de nivel 3 cel mai mare grad", a spus, pentru News Hour with CNN, Cătălin Cîrstoveanu, şeful secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la Spitalul "Marie Curie" din Capitală,
În România se nasc anual peste 1.500 de copii cu malformații cardiace, însă doar 500 pot fi tratați în țară. Restul sunt duși în străinătate, de multe ori cu ajutorul asociațiilor.