Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Sistemul pensiilor administrate privat (obligatorii) - Pilonul II

Sistemul pensiilor administrate privat (obligatorii) - Pilonul II

2 minute de citit Publicat la 23:58 19 Oct 2021 Modificat la 15:40 22 Oct 2021

Cu alte cuvinte, contribuţia la un fond de pensii administrat privat Pilon II nu a reprezentat şi nu reprezintă reținere, plată sau contribuție suplimentară a ta, aceeaşi cotă din salariu fiind reținută, dar ea fiind împărțită între sistemul public şi cel privat, la ce administrator de fonduri alegi tu. 

Dreptul la pensia privată se deschide la momentul pensionării, în concordanţă cu vârsta de pensionare din sistemul public. Plata pensiei se va face de către un furnizor de pensii, ales de participant. Pensia privată este stabilită pe baza calculului actuarial, în funcţie de activul personal net rezultat din suma acumulată prin contribuţii şi din investirea acestora de către administratorul fondului de pensii. 

Activul personal net este suma acumulată de un participant la un fond de pensii administrat privat. Activul personal net se determină înmulţind numărul de unităţi de fond deţinute, calculate în funcție de valoarea cotizațiilor şi de randamentul fondului, cu valoarea la zi a unităţii de fond. În cazul persoanelor al căror activ personal net, la data deschiderii dreptului la pensie, este prea mic pentru a putea primi o pensie privată, precum şi în cazul persoanelor pensionate prin invaliditate pentru afecţiuni care nu mai permit reluarea activităţii, banii vor fi încasați sub formă de plată unică. 

La momentul adoptării legii 411/2004 participarea la sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) era obligatorie pentru persoanele asigurate la sistemul public de pensii cu vârsta de până la 35 ani şi opţională pentru cele cu vârsta cuprinsă între 35 de ani şi 45 ani. Odată intrat în acest mecanism, conform legislaţiei în vigoare, nu există posibilitatea ieşirii din sistemul de pensii administrate privat, dar este permis transferul între fonduri. Banii acumulaţi în contul fondului de pensii se pot moşteni în cazul în care decesul participantului are loc înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie. Deci ei nu sunt pierduți pentru moştenitori, aceştia având calitatea de beneficiari.

Ghidul participantului la sistemul de pensii administrate privat Pilon II 

Citește mai multe din Ghidul pensiilor private din România
» Citește mai multe din Ghidul pensiilor private din România
TOP articole