Sistemul de garanţie-returnare, care asigură reciclarea a cât mai multe deşeuri, este soluţia inteligentă găsită de autorităţile române pentru a proteja apele, dar si pădurile.
Impactul pozitiv pe care îl are acest sistem pentru mediu a fost prezentat la conferinţa naţională Implementarea sistemului de garanţie - returnare: drepturi, obligaţii, educaţie, cooperare şi beneficii, organizată în cadrul proiectului România Inteligentă.
De la 1 decembrie, România va beneficia de sistemul garanție - returnare. Prin acest sistem, românii pot recicla peturile, sticla şi dozele din aluminiu, iar pentru fiecare obiect returnat aceştia vor recupera garanţia plătită iniţial de 50 de bani pe fiecare produs ambalat.
"Un lucru este cert, în 2060, spun unii specialiști, în oceanele lumii va exista mai mult plastic decât pește. Iar din acest punct de vedere, noi, ca țară cu ieșire la Marea Neagră, ca țară care se bucură de câteva bazine hidrografice extrem de importante și mă refer aici la Dunăre și la Delta Dunării, ar trebui să fim cu atât mai atenți și cu atât mai precauți și în ceea ce înseamnă plasticul", a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în cadrul conferinţei.
O schimbare se va vedea cu siguranţă în ceea ce priveşte reciclarea, mai ales că autorităţile locale vin cu soluţii pentru a-i motiva pe cetăţeni să colecteze selectiv
"Pe de o parte, ne ajută să avem ordine, curăţenie şi îndeplinirea ţintelor de colectare selectivă sau măcar să ne apropiem de ţintele de colectare selectivă, de la acei cetăţeni care colectează 70% din ceea ce produc.
Acei cetăţeni care colectează 70% din ceea ce produc să primească o reducere de 5% la impozitul pe care-l plătesc pe imobile sau alte forme de vouchere în cazul în care nu doresc forma de 5% de impozit pe venit", a precizat Emil Boc, primar Cluj-Napoca.
Conferința Naţională "Implementarea sistemului de garanție - returnare: drepturi, obligații, educație, cooperare și beneficii" a fost organizată în cadrul proiectului România Inteligentă de Antena 3 CNN.