Antena 3 CNN Externe Sistemul EES de înregistrare la frontierele Germaniei și Franței nu poate fi implementat din noiembrie. CE a fost avertizată

Sistemul EES de înregistrare la frontierele Germaniei și Franței nu poate fi implementat din noiembrie. CE a fost avertizată

de Adriana Duţulescu    |   

Germania, Franţa şi Olanda au avertizat Comisia Europeană că noul sistem de control la frontieră denumit Sistemul de Intrare/Ieşire (EES) nu este pregătit pentru a intra în funcţiune pe 10 noiembrie, transmite luni dpa. Sistemul automatizat EES solicită cetăţenilor ţărilor terţe care sosesc în UE să îşi înregistreze pe aeroporturi informaţiile personale, precum imaginile faciale şi amprentele digitale.

Cele trei state membre sunt în discuţii cu Comisia Europeană pentru a decide asupra unui nou calendar pentru lansarea noului sistem, a declarat duminică un diplomat UE pentru dpa.

Ziarul britanic Financial Times a raportat pentru prima dată despre avertismentele legate de EES, precum şi despre preocupările industriei de turism privind posibilitatea unor perturbări importante.

Cele trei state membre au avertizat CE că noul sistem nu este suficient de stabil şi că testele naţionale necesare pentru introducerea EES nu au fost încă efectuate.

Este de aşteptat ca 40% din traficul ce va fi afectat de noul EES să circule prin aceste trei ţări, a spus un diplomat al UE, citat de Agerpres.

Scopul noului sistem vizează îmbunătăţirea datelor privind trecerea frontierei, înregistrarea refuzurilor de intrare şi digitalizarea procesului de ştampilare a paşapoartelor pentru a simplifica identificarea călătorilor care au depăşit termenul de şedere conferit prin viză.

Sistemul va permite, de asemenea, o utilizare mai largă a serviciului de înregistrare proprie şi a controalelor automatizate la frontieră.

Agenţia UE pentru Gestionarea Operaţională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spaţiul de Libertate, Securitate şi Justiţie, eu-LISA, este responsabilă pentru pregătirea, dezvoltarea şi gestionarea operaţională a EES

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile