Sistemul va fi utilizat la Grădina Botanică din Ploiești, însă poate fi extins în toată țara, inclusiv în gospodăriile populației.
"Acesta este sistemul nostru. Aici se regăsește plăcuța care este creierul sistemului. Ea primește valori de la senzori, iar în funcție de acestea dă sau nu apă plantelor", spune unul dintre elevii care au creat sistemul inteligent pentru irigaţii.
Plantele de la Grădina Botanică Bucov vor fi irigate de acum, printr-un sistem inteligent, automat, conceput și realizat în totalitate de elevii care fac parte din echipa de Robotică a Colegiului Național Mihai Viteazul din Ploiești.
Unicitatea sistemului, pe lângă consumul redus de energie, îl reprezintă faptul că este complet automat.
Ideea a apărut după vizita elevilor la grădina Botanică, iar proiectul a fost realizat în două luni.
Tinerii lucrează acum și la o aplicație pe telefon prin care sistemul să fie monitorizat.
"Ne-am gândit că putem face o aplicație pe telefon, iar sistemul pe care o să-l aducem noi poate merge fără intervenție umană şi poate fi doar supravegheat", a spus David Moşu, membru echipa de robotică.
"Beneficiarul direct este vizitatorul, cel care se va bucura de plante bine udate, bine hranite şi care beneficiază de un microclimat aşa cum ar trebui, în așa fel încât atunci când vine si pătrunde în această seră, să aibă parte de o experienţă în cunoaștere bogată, autentica şi la care să fi participat inclusiv copii, elevi", a declarat Dragoş Grigorescu, cercetător Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Prahova.
Sistemul inteligent de irigații pentru o seră costă până în 1.000 de lei. În cazul utilizării în gospodărie, pentru un spațiu mai restrâns, prețul este de nici jumătate.