Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Alerta trimisă pe telefon înainte de cutremur, o premieră în ţara noastră. Ce trebuie să ştim despre acest sistem

Alerta trimisă pe telefon înainte de cutremur, o premieră în ţara noastră. Ce trebuie să ştim despre acest sistem

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 18:56 03 Noi 2022 Modificat la 19:07 03 Noi 2022

Utilizatorii unui sistem de operare Android au primit, astăzi, notificări cu privire la producere a unui cutremur, unii cu câteva secunde înainte, alții la câteva secunde după eveniment.

Este prima dată când se întâmplă asta în țara noastră. Cum este posibil așa ceva? Ne explică cei de la Google.

Practic, smartphone-urile detectează semnalele unui cutremur, adică vibrațiile produse de acesta. Semnalul se duce cu o viteză amețitoare către un server care combină mai multe informații de la mai multe dispozitive mobile.

În acel timp, server-ul stabilește cu exactitate locația și transmite aproape instant alertele care apar pe telefoanele mobile. Ce este inedit este că se concurează, spun cei de la Google, cu viteza luminii, în sensul că viteza cu care se fac aceste operațiuni este mai mare decât viteza de propagare a undelor seismice.

Astfel, server-ul are capacitatea de a ne transmite astfel de notificări cu câteva secunde înainte ca noi să simțim șocul.

În caz de magnitudini mari  aceste secunde ar putea fi vitale.

"Alerta care a fost primită azi de dimineață este o alertă TAKE ACTION care apare pe tot ecranul și se declanșează la cutremurele care sunt mai mari de 4,5. Practic, alerta apare pe tot ecranul şi ți se spune şi ce ai de făcut.

Telefonul dumneavoastră se transformă într-un mini-seismometru în momentul în care stă complet nemișcat.

Pentru asta este foarte important ca telefonul să fie conectat, să aibă locația, serviciile de localizare şi alerta la cutremur pornite", a spus Gabriela Chiorean, manager de comunicare Google, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN. 

Cutremur în România, resimțit în Bucureşti şi alte oraşe

Seismul s-a produs la ora 06.50, în zona Buzău, potrivit Institutului Național de Cercetare‑Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs la 69 km nord-est de Ploieşti, 76 km est de Braşov, 114 km vest de Brăila, 117 km vest de Galaţi, 118 km nord de Bucureşti, 126 km sud de Bacău şi 148 km nord-est de Piteşti.

"În urmă cu puțin timp, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, la o adâncime de 168 km. 

Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime", au anunţat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Ce facem dacă primim alertă de cutremur în România | Explicaţiile şefului DSU: "Nu facem aşa ceva"

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole