Antena 3 CNN Externe Siria ar putea avea alegeri în patru ani. Liderul rebelilor spune că nu este „eliberatorul Siriei”, ci poporul s-a eliberat singur

Siria ar putea avea alegeri în patru ani. Liderul rebelilor spune că nu este „eliberatorul Siriei”, ci poporul s-a eliberat singur

A.O.
2 minute de citit Publicat la 20:23 29 Dec 2024 Modificat la 20:24 29 Dec 2024

Organizarea de alegeri noi în Siria ar putea dura până la patru ani, a spus liderul rebelilor, Ahmed al-Sharaa, într-un interviu, potrivit BBC. Este pentru prima dată când există un orizont de timp pentru posibile alegeri în Siria de când gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a lansat o ofensivă rebelă, care l-a izgonit pe dictatorul Bashar al-Assad de la Putere. 

În interviul pentru Al Arabiya, acordat duminică, actualul lider al Siriei a spus că nu se consideră „eliberatorul Siriei”, ci mai degrabă poporul s-a eliberat singur. 

Ahmed al-Sharaa a spus că redactarea unei noi Constituții ar putea dura până la trei ani. De asemenea, a atras atenția că le va lua sirienilor cel puțin un an ca să perceapă schimbări semnificative și îmbunătățiri ale serviciilor publică după căderea regimului Assad. 

Liderul țării a adăugat că Siria trebuie să își reconstruiască sistemul legal și că va trebui să organizeze un recensământ pentru a avea alegeri legitime. 

Liderul rebelilor, cunoscut în trecut sub numele de Abu Mohammed al-Jolani, a condus de facto țara de când regimul Assad a căzut, în doar câteva zile, la începutul acestei luni. De atunci, au fost ridicate întrebări despre cum va guverna HTS țara multi-etnică. 

HTS a început ca un grup jihadist, care apela la violență pentru a-și atinge scopul de a transforma Siria într-un stat guvernat de legea islamică, sharia, însă s-a distanțat de acest trecut în ultimii ani. 

Sharaa spune că gruparea, care odată se aliniase cu Statul Islamic și al-Qaeda și a fost desemnată organizație teroristă de către ONU și multe țări, va fi dizolvată la conferința națională pentru dialog, fără să dea detalii suplimentare. 

Adunarea ar putea fi primul test pentru noua conducere a Siriei în cursa pentru a uni țara după 13 ani de război civil, notează BBC. 

În ce privește criticile aduse guvernului său de tranziție, liderul rebel a spus că numirile pe care le-a făcut au fost „esențiale” și nu au menit să excludă pe nimeni. În Siria există o sumedenie de grupuri etnice și religioase, inclusiv kurzi, armeni, creștini, asirieni, druze, arabi sunniți, dintre care ultimii sunt majoritarii populației musulmane. 

HTS a promis că va proteja drepturile și libertățile tuturor minorităților din țară. 

Între timp, aproape 300 de oameni au fost arestați săptămâna trecută pentru că ar fi avut legături cu Assad, potrivit BBC. Printre cei arestați se numără informatori, luptători pro-regim și fost soldați, a spus șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Arestările au avut loc cu „cooperarea populației”, a spus Rami Abdel Rahman. 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole