Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Adevărul despre subiectul de la evaluarea națională care a provocat un scandal uriaș

Sinteza zilei. Adevărul despre subiectul de la evaluarea națională care a provocat un scandal uriaș

1 minut de citit Publicat la 23:49 30 Iun 2016 Modificat la 23:49 30 Iun 2016

O problemă de matematică de la Evaluarea Naţională a provocat un imens scandal. În 24 de ore de la examen, s-au adunat peste 40 de mii de semnături într-o petiţie online prin care se cere acceptarea a două răspunsuri ca fiind corecte.

Profesorii de matematică sunt fermi: enunţul a fost foarte clar, necesită doar atenţie.

Subiectul a fost comentat în ediția de joi a emisiunii ''Sinteza zilei'' de Mihai Gâdea și invitații săi.

Fostul ministru al Educației Sorin Câmpeanu afirmă că din punctul său de vedere, există o eroare în enunțul problemei.

''Este o simplă problemă de dependență funcțională între notî și numărul de elevi care a obținut acea notă, variabila fiind nota, și, sunt de acord, în mod uzual variabila este trecută pe abcisă. Item-ul respectiv vizează o competență: analiza unor situații practice pe organizarea datelor. Știu de asemenea că pe parcursul anilor aceeași formulare s-a regăsit în testele publice pe site-ul Ministerului Educației în aceeași formă. Mai știu că examentul național de Evaluare Națională se adresează unui număr de 150.000 de elevi. Nu se adresează unui număr de 1500 de elevi ce participă la Olimpiada de matematică'. Din perspectiva unui elev de clasa a VIII-a formularea nu este clară'', a spus Câmpeanu.

La rândul său, fostul ministru Ecaterina Andronescu a declarat subiectul nu este greșit ci doar putea fi mai clar exprimat

Enunţul controversat sună astfel: "În diagrama de mai jos este prezentată repartiţia notelor obţinute la un test de matematică de elevii unei clase a VIII-a dintr-o şcoală. Conform diagramei, numărul elevilor care au obţinut nota 5 la acest test este egal cu..." Iar răspunsul în barem este 3.

sursa: Sinteza zilei

Profesorii de matematică susţin că problema era banală.

Peste 40.000 de persoane au semnat o petiţie online pentru acceptarea a două variante de răspuns. Nemulţumiţii vor avea şansa să depună contestaţii vineri, după afişarea rezultatelor.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole