Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Singurătatea şi dependenţa de internet vor fi printre principalele probleme de sănătate mintală ale secolului, avertizează psihologii

Singurătatea şi dependenţa de internet vor fi printre principalele probleme de sănătate mintală ale secolului, avertizează psihologii

de Mia Lungu    |   

''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de sănătate mintală ale acestui secol'', a avertizat psihiatra croată Marijana Bras înaintea celui de-al 12-lea Congres internaţional dedicat medicinei centrate pe persoană, care se deschide joi la Zagreb, informează agenţia croată de presă Hina, citată de Agerpres.

''Împărtăşim soarta restului lumii. Este din ce în ce mai dificil de gestionat situaţia în care am ajuns din cauza utilizării necontrolate a internetului şi din cauza jocurilor pe care tinerii şi copiii le joacă pe computer. Acest subiect, printre altele, va fi discutat la congres'', a declarat pentru Hina Marijana Bras, preşedinta comitetului de organizare.

Ea a spus că sunt definite noi diagnostice în psihiatria modernă, provocate de influenţa negativă a social media, fake news şi a existenţei în realitatea virtuală.

„Ne confruntă cu o mare schimbare pentru care trebuie să fim pregătiţi”

''Problemele principale din psihiatrie nu mai sunt depresia şi anorexia, ci dependenţa de internet, tulburările de neurodezvoltare, singurătate şi psiho-oncologia. Ne confruntă cu o mare schimbare pentru care trebuie să fim pregătiţi şi să răspundem la întrebările cum să controlăm utilizarea internetului de către tineri, cum să-l interzicem în şcoli, cum să-i împiedicăm să vizioneze pornografie infantilă'', a spus Bras.

A reamintit că săptămâna aceasta Organizaţia Mondială a Sănătăţii a propus ca dependenţa de internet în rândul tinerilor să fie tratată asemenea dependenţei de tutun. În Croaţia nu există încă un plan pentru a combate dependenţa de internet şi există din ce în ce mai mulţi dependenţi în rândul tinerilor, a mai spus ea.

Singurătatea creşte de asemenea în rândul tinerilor care se izolează de societate şi care, efectiv, nu ies din casă zile întregi. Acest fenomen al izolării sociale extreme a fost identificat pentru prima dată în Japonia la sfârşitul anilor 1990 şi a fost denumit sindromul ''hikikomori'', care în japoneză înseamnă ''retragere în interior''.

„Tinerii vor dezvolta ADHD și tulburări din spectrul autist”

''Oamenii vor deveni anxioşi şi depresivi. Tinerii vor dezvolta ADHD, tulburări din spectrul autist pentru că trăiesc într-o lume virtuală unde devin dependenţi de social media, fake news şi teorii ale conspiraţiei. Această temă va fi de asemenea abordată în cadrul congresului'', a spus Bras.

Congresul are loc la Andrija Stampar School of Public Health în perioada 3-5 octombrie. Va include simpozioane centrate nu doar asupra psihiatriei, dar şi asupra îngrijirilor complete acordate pacienţilor. Printre subiectele discutate, se numără îngrijiri pentru pacienţi cu tulburări senzoriale, pacienţi cu boli cronice netransmisbile cum ar fi hipertonia şi afecţiuni cardiovasculare, precum şi pacienţi paliativi, cu accent pe o abordare holistică a tratamentului.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile