Antena 3 CNN International News Sindromul Havana lovește echipa directorului CIA

Sindromul Havana lovește echipa directorului CIA

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 10:08 21 Sep 2021 Modificat la 10:12 21 Sep 2021

Persoana în cauză a primit îngrijiri medicale la revenirea în Statele Unite, adaugă sursa citată.

Incidentul i-a alarmat pe oficialii din guvernul american și l-a înfuriat pe șeful CIA (foto).

Unii membri ai acestei organizații percep noul caz de sindrom Havana ca pe un mesaj că nimeni nu este în siguranță, nici măcar cei care lucrează cu șeful spionilor americani.

Este a doua oară în mai puțin de o lună când cazuri ale misterioasei boli sunt raportate în urma unor călătorii internaționale ale membrilor din administrația Biden.

Luna trecută, vizita în Vietnam a vicepreședintelui SUA, Kamala Harris a fost întârziată după ce mai mulți membri ai delegației au raportat simptome similare și cel puțin două persoane au fost trimise la spital pe calea aerului.

Sub mandatul actualilor directori, serviciile americane de informații au declanșat o investigație amplă a acestor atacuri. 

O anchetă de 100 de zile asupra cauzelor bolii a început în vară și este de așteptat să se încheie înainte de finele anului.

Aceasta ar putea fi prelungită și deocamdată nu este planificat un raport public, precizează CNN, citând surse din comunitatea de informații a SUA.

Incidentul din India ar putea avea implicații serioase. Oficialii SUA sunt preocupați să afle cum a fost posibil ca atacatorul să știe despre vizita lui Burns și cum a fost în măsură să plănuiască agresiunea.

Sindromul Havana. Scurtă istorie

Incidentele etichetate drept sindrom Havana au început la finele anului 2016 în Cuba. De atunci, au fost cazuri raportate în Rusia, China, Austria și alte state de pe glob.

Între cei afectați se numără diplomați, militari și membri ai serviciilor de informații americane.

Au avut loc astfel de incidente și pe teritoriul american.

Doi membri ai Consiliului de Securitate din fosta administrație Trump au fost afectați anul trecut la puncte de intrare în Casa Albă.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite, care se desfășoară săptămâna aceasta la New York suscită îngrijorări, pentru că întotdeauna acest eveniment, la care participă șefi de stat și de guvern din toată lumea, s-a dovedit ofertant pentru serviciile de spionaj ale puterilor ostile SUA.

Președintele american Joe Biden a fost informat în legătură cu situația actuală a cazurilor de sindrom Havana, tratamentul medical specific și investigația comunității de informații. Au fost raportate, în timp, peste 300 de cazuri posibile.

Sindromul Havana. Investigatorii SUA se luptă de cinci ani să cauzele

Deja au trecut cinci ani de când anchetatorii se luptă să explice simptomele experimentate de diplomați și de alți angajați ai guvernului american aflați în misiune în Cuba, Rusia, China și în alte state.

CNN menționează că, în anumite cazuri, simptomele au culminat cu dureri cronice de cap și leziuni cerebrale.

Pe lângă simptomele deja menționate, victimele spun că uneori se manifestă și prezența unui zgomot direcțional pătrunzător.

Unii dintre cei afectați au reușit să scape de simptome pur și simplu părăsind camera în care se aflau, cu mențiunea că simptomele au revenit când s-au întors în încăpere.

Reprezentanții serviciilor americane de informații spun că nu știu ce se află la originea acestor manifestări, sau dacă acestea pot fi considerate "atacuri".

Sindromul Havana. Administrația Biden, hotărâtă să prevină noi cazuri

Potrivit Biroului Directorul Serviciilor Naționale de Informații, administrația Biden și-a intensificat eforturile pentru a determina ce se află la originea acestor îngrijorări și pentru a preveni apariția de noi astfel de cazuri.

Anterior, Academia Națională de Științe din SUA a afirmat că de vină ar putea fi energia de radio-frecvență însă mai mulți oficiali și experți au spus că nu există suficiente dovezi în acest sens.

Potrivit CNN, guvernul american a pus la punct un test de sânge care arată anumiți markeri ce pot indica expunerea.

Testul a fost folosit în cazul mai multor ofițeri de informații și în cel puțin un caz dintre cele două semnalate în apropierea Casei Albe.

Etichete: Sindromul Havana CIA
Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole