Antena 3 CNN Actualitate Social Sindromul epuizării profesionale: ce este și cum îl depășim

Sindromul epuizării profesionale: ce este și cum îl depășim

Claudia Popovici
8 minute de citit Publicat la 17:33 18 Mai 2021 Modificat la 20:43 18 Mai 2021

Epuizarea profesională sau Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală care se instalează treptat. Semnele și simptomele sunt subtile la început, dar cu trecerea timpului afectează calitatea vieții și se văd din ce în ce mai des în comportamente.

Burnout-ul este un prădător viclean care se hrănește cu energia, entuzismul și pasiunea ta, el acaparează tot ceea ce este bun și strălucitor din tine și te lasă plin de epuizare, frustrare, deziluzie și devalorizare.

Efectele epuizării profesionale se văd în toate domeniile vieții, inclusiv acasă și viață socială, nu doar sănătate și viață profesională. Reducerea productivității, scăderea energiei, te fac să te simți din ce în ce mai neajutorat, fără speranță, cinic și reseamnat. În cele din urmă, s-ar putea să ajungi la concluzia eronată că nu mai valorezi nimic sau că nu mai ai nimic valoros de oferit celorlalți.

Pe termen lung s-ar putea să observi și modificări la nivelul corpului (imunitate scăzută, dureri  de cap, schimbarea obiceiurilor alimentare sau a rutinei de somn), ceea ce te face mai vulnerabil în fața bolilor precum răceli și gripă.

Cum știi dacă trăiești epuizarea profesională

 S-ar putea să fii pe drumul epuizării dacă:

  • Fiecare zi este din ce în ce mai grea și devine o povară.
  • Ești epuizat tot timpul.
  • Activitatea pe care o desfășori ți se pare plictisitoare sau copleșitoare.
  • Începi să te simți din ce în ce mai puțin capabil la locul de muncă și deja începi să urăști ceea ce faci.
  • Simți că nimic din ceea ce faci nu este apreciat sau nu face o diferență.
  • Te simți incapabil să mai faci față cerințelor vieții.

Starea de epuizare profesională la locul de muncă care nu a fost gestionată cu succes, te poate face să te simți neajutorat, deziluzionat și apoi să îți pierzi interesul și motivația pentru ceea ce făceai cândva cu plăcere.

Pentru a recâștiga echilibrul psiho-emoțional și pentru a trăi, nu doar a supraviețui ai nevoie să cunoști semnalele de alarmă care apar la nivel fizic, emoțional și comportamental.

Semnalele de atenționare ale epuizării profesionale la nivelul corpului:

  • Senzația de oboseală.
  • Dureri de cap frecvente, migrene sau dureri musculare.
  • Boli frecvente.
  • Schimbarea apetitului: mănânci mai mult sau din contră nu mai ai poftă de mâncare
  • Probleme ale somnului: insomnii, treziri nocturne, adormit foarte târziu etc.

Semnalele de atenționare ale epuizării profesionale la nivel emoțional:

  • Sentiment de eșec și neîncredre în sine.
  • Pierderea motivației.
  • Mă simt neputincios, prins ca într-o menghină sau învins.
  • Devin din ce în ce mai cinic și negativ.
  • Sentiment de neputință, lipsa satisfacției.
  • Lipsa sentimentului de împlinire personală și profesională.
  • Mă simt detașat și singur pe lume, deși ceilalți pot fi în jurul meu și disponibili să îmi dea o mână de ajutor.

Semnele de atenționare ale epuizării profesionale la nivel comportamental:

  • Izolarea de ceilalți.
  • Folosirea de alimente, droguri sau alcool pentru a face față.
  • Revărsare frustrării tale asupra celorlalți.
  • Fuga de responsabilități.
  • Un program haotic între acasă și serviciu: venind foarte târziu sau plecând foarte devreme sau continuarea unor activități profesionale când petreci timpul cu familia.

Aceste semnale devin vizibile în mod treptat, ele sunt ca niște beculețe roșii care se aprind și te atenționează să iei măsuri pentru a preveni o defecțiune majoră. Dacă le ignori în mod constant o să ajungi să te simți golit sau 'ars' emoțional. Diferența între stresul excesiv pe care îl putem resimți ocazional la serviciu și epuizarea la locul de muncă este că de obicei oamenii care se simt epuizați nu mai văd nici o speranță și se simt asemeni unei fântâni secate. Pe când atunci când trăiești stresul excesiv, datorat unor schimbari este ca și cum te-ai simți înecat de responsabilități.

Este posibil să fi trăit sau să trăiești semnalele de avertizare ale unei epuizări iminente, de aceea pentru a nu avea mai multe daune fizice, emoționale și comportamentale este necesar să înveți cum să gestionezi cu succes această stare.

O abordare eficientă a epuizării profesionale ar putea fi abordarea 3R:

  • Recunoaștere. Recunoaște semnalel de avertizare.
  • Rambursare. Ceea ce s-a întâmplat nu mai poate fi schimat, așa că alege să te orientezi după soluții, găsind cele mai bune varienate de gestionare a stresului cronic.
  • Reziliență. Construiește-ți rezistența la stres având grijă de de sănătea ta fizică, emoțională și mentală.

Este foarte important să fii sincer cu tine, să discuți cu tine așa cum discuți cu cel mai bun prieten sau poate cu copilul tău. Asta te va ajuta să iei cele mai bune decizii pentru tine și să identifici rapid semnalele de epuizare.

Când te simți efectiv secat emoțional, când problemele sunt greu de suportat, când viața pare lipsită de culoare îți este greu să te aduni, să ai grijă de tine, de aceea pentru a face față stresului copleșitor una dintre cele mai eficente resurse sunt persoanele importante din jurul tău sau un specialist care te poate susține să readuci echilibrul în viața ta.

În esență suntem ființe sociale, iar vorbitul în fața unui bun ascultător este una dintre cele mai bune modalități de calmare a sistemului nervos și o cale eficientă de a te elibera de stres. Este foarte important ca acea persoană să te asculte fără să te judece.

Încojoară-te de persoane optimiste și cu chef de viață. Observă dacă persoanele din jurul tău sunt mai mult pesimiste decât optimiste. Să fii înconjurat de oameni care văd doar partea goală a paharului care sunt mereu cu ”sufletul la gură”, care îi vorbesc de rău pe ceilalți, care se plâng de probleme, situații și oameni îți poate schimba starea de spirit și perspectiva din care îți trăiești viața. Limitează timpul petrecut împreună și orientează-te spre oameni, locuri, cărți care te ajute, să te umple de energie.

Epuizarea profesională, poate fi combătută cel mai eficient prin schimbarea locului de muncă sau chiar a carierei dacă este posibil.  I-ați un moment cu tine, un pix și o foaie și fă un inventar al situației, al factorilor stresanți, al epuizării. Nu te grăbi, nu este o cursă și o decizie pe care să o iei în 5 minute, ci un proces din care va rezulta cea mai bună negociere, a ta cu tine. Uneori renunțarea la locul de muncă actual nu este o soluție practică pentru că ai nevoie de o sursă de venit pentru plata utilităților și împlinirea nevoilor personale. În unele cazuri poate fi necesar o schimbare de poziție sau renunțarea la anumite responsabilități care pot fi copleșitoare. Oricare ar fi situația ta, întotdeauna există o soluție. Uită-te la tine, uită-te în tine, caută și găsește valoare în ceea ce ești și în ceea ce faci.

Întrebă-te : Ce aduc eu bun prin activitatea mea? Poate fi un produs sau un serviciu, un zâmbet sau o vorbă bună. Calitățile tale și schimbarea atitudini la locul de muncă te poate ajuta să ai un scop și mai apoi o stare de bine. Înainte de a lua decizia de a schimba locul de muncă sau carieră asigură-te că factorii principali ai epuizării tale ține de ceea ce se întâmplă la locul de muncă și nu de factorii personali cum ar fi: perfecționismul,

Găsește echilibru în viața ta. Ca și adulți, activitatea profesională ne ocupă o mare parte din timp, dar nu ar trebui să fie singurul scop din viața noastră, pentru că, asemeni jocului de domino, dacă o piesă cade, se strică tot sistemul. Dacă îți urăști jobul, caută recunoaștere, sens și satisfacție în altă parte a vieții tale: familie, pasiuni, prieteni , voluntariat. Concentrează-te pe părțile din viața ta care îți aduc bucurie.

I-ați timp liber. Dacă epuizarea pare inevitabilă, ia o pauză complete de la muncă. Mergi în vacanță, investește în sănătatea și în starea ta de bine. Cere un concediu de odihnă sau medical sau orice varinată posibilă care te-ar putea ține departe de situație și folosește timpul liber pentru a-ți încărca bateriile și a învăța strategii noi care să te ajute să faci față cu success stresului conic profesional.

Reevaluază-ți prioritățile. Indiferent de cât de dur ar suna, epuizarea profesională este un mesajer care îți transmite o informație incontestabilă, ceva important nu funcționează în viața ta, ești fără resurse și în acest ritm nu mai poți continua cu succes și având realizări. Oferă-ți timp și gândește-te la obiectivele, visele, dorințele și realizările tale. Această situație este o oprtunitate de a redecoperi ce te face fericit. Ce este cu adevărat important în viața ta ? Care sunt aspectele importante din viața ta pe care le neglijezi?

Începe-ți ziua într-un mod cât mai relaxat. Caută modalități de relxare pe care să le aplici în viața ta, fii realist și nu te aștepta să te eliberezi de stres folosind o singur tehnică, fousează-te pe proces, iar rezultatele vor veni și ele. Poți alege să asculți muzică, să scrii într-un jurnal, să bei cafeaua sau ceaiul, să meditezi.  Amintește-ți că starea de relaxare este opusă strării de stres și poți începe folosind tehnici simple de relaxare și de mindfulness. Alege să fii mindfulnes, nu mind full.

Somn odihnitor. Asigură-te că ai o igienă a somnului, că dormi suficiente ore pe noapte. Psihicul este puternic influențat de starea corpului. Lipsa somnului favorizează apariția gândurilor iraționale.

Exerciții fizice. Mișcarea contribuie semnificativ la creșterea puterii de concentrare și la scăderea hormonului de stres, cortizolul. Mai mult de atât aceasta poate crește nivelul de endorfine și sertonină, ceea ce contribuie la îmbunătățirea stării de bine.

Stabilește limite și învață să spui ”NU”. Când ți se atribuie prea multe responsabilități și devii suprasolicitat, vorbește deschis și fii orientat spre soluții.

Fă pauze mici și dese de la tehnologie. O scurtă pauză de la tehnologie te poate ajuta să îți pui gândurile în ordine. Îți poți seta o parte și un timp al zilei în care să te deconectezi complet. Oprește-ți accesul la lumea virtuală și revino, după timpul programat. Pauzele programate împreună cu exercițiile zilnice de relaxare vă pot ajuta să combateți epuizarea. Ignorarea pauzelor în general și a celor de la tehnologie nu este indicat deoarece creierul nu poate sta concentrat în continuu pe o perioadă de 8 ore.

Discuția cu un profesionist te poate ajuta să (re)descopreri strategiile de care ai nevoie pentru a te simți bine. Psihoterapia te poate ajuta la diminuarea și eliminarea simptomelor prezente și la poate contribui semnificativ la schimbarea gândurilor iraționale care îți afectează viața și favorizează epuizarea. Pe durata procesului terapeutic vei descoperi diferite tehnici de învățare pe care le poți aplica și în afara ședințelor. O astefel de tehnică este relaxarea musculară progresivă care presupune încordarea și relaxarea grupelor de mușchi. Este o tehnică simplă care se poate aplica în orice context fără a implica alte materiale.

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole