Antena 3 CNN Life Știinţă Sindromul capului care explodează, boala misterioasă care afectează tot mai mulți oameni. Ce este și cum se manifestă

Sindromul capului care explodează, boala misterioasă care afectează tot mai mulți oameni. Ce este și cum se manifestă

Bianca Chirilă
1 minut de citit Publicat la 07:00 09 Sep 2024 Modificat la 10:13 09 Sep 2024

Sindromul capului care explodează este o afecțiune cu care se confruntă tot mai mulți oameni. Cei care suferă de acest sindrom aud zgomote puternice atunci când sunt pe punctul de a adormi sau atunci când se trezesc din somn. Cu toate acestea nu se cunosc prea multe lucruri despre această afecțiune, iar medicii încearcă să descopere cauzele exacte, transmite Science Alert.

Sindromul capului care explodează (EHS - exploding head syndrome) face parte dintr-o familie de tulburări de somn cunoscute sub numele de parasomnii. Alte parasonii includ paralizia în somn și contracțiile musculare involuntare – cauza acelei senzații neplăcute de cădere pe care o experimentăm uneori atunci când adormim.

Persoanele care suferă de sindromul capului care explodează aud zgomote puternice atunci când sunt pe punctul de a adormi sau atunci când se trezesc din somn. Zgomotele pot semăna cu cele produse de explozii sau focuri de artificii, de uşi trântite sau împuşcături. Ele apar brusc şi durează câteva secunde.

EHS este o experiență relativ comună, cel puțin la adulții tineri. Cu toate acestea, pare a fi mai puțin frecventă decât alte parasomnii, cum ar fi contracțiile musculare involuntare.

Cauza exactă a EHS este necunoscută. Unii specialiști spun că e o tulburare temporară a neuronilor din creier, în momentul trecerii bruşte de la starea de veghe la cea de somn.

Deși este inofensiv, EHS poate provoca unele probleme, precum tulburări de somn, tahicardie temporară (creşterea ritmului cardiac) şi palpitaţii. De asemenea, în cazul unor persoane, poate duce la atacuri de panică, anxietate şi depresie.

Cel puțin deocamdată, medicii spun că aceste experiențe sunt naturale și nu indică faptul că ceva este în neregulă. Tehnicile de relaxare, mai spun ei, pot contribui în mare măsură la prevenirea acestor episoade stresante.

Etichete: sindrom medici somn
Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole