Medicii Spitalului CF Timișoara afirmă că potrivit statisticilor, între 25% și 30% dintre șoferii profesioniști suferă de Sindromul de Apnee în Somn Obstructivă.
Sindromul de apnee se caracterizează prin pauze respiratorii în timpul somnului. Ele se repetă în mod frecvent și au o durată mai mare de 10 secunde. Medicii susţin că aceste episoade sunt însoțite de microtreziri cauzate de scăderea bruscă a oxigenului în sânge.
„Somnolența excesivă în timpul zilei și apariția tulburărilor de atenție sunt două dintre consecințele sindromului de apnee care pot avea urmări dintre cele mai grave: adormirea la volan ce ar putea duce la producerea de accidente”, explică medicii Spitalului CF Timișoara.
Acest spital pune la dispoziția celor interesați, în mod gratuit, un aparat de identificare a apneei în somn. Se pare că bărbaţii sunt mai predispuşi la acest sindrom.
„Cei mai expuși la o asemenea afecțiune sunt bărbații de vârstă medie, persoanele obeze, cele cu o circumferința a gâtului mai mare de 43 de cm, dar și pacienții cu boli cardiovasculare ori cei cu istoric familial cu această afecțiune.
Manifestările sunt simple: sforăit zgomotos, senzația de sufocare în timpul somnului, oprirea respirației timp de câteva secunde, somnolență puternică în timpul zilei, ameteală și deficit de atenție”, a explicat dr. Diana Velescu, medic specialist pneumolog la Spitalul Clinic CF Timișoara, potrivit adevarul.ro.