Antena 3 CNN Coronavirus Boala gravă care afectează copiii și adolescenții vindecați de COVID. Care sunt simptomele

Boala gravă care afectează copiii și adolescenții vindecați de COVID. Care sunt simptomele

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 12:59 28 Iun 2021 Modificat la 12:59 28 Iun 2021

Patru copii au fost internați, în ultima lună, într-un spital din Maharashtra, India, cu probleme grave de respirație și tensiune arterială scăzută.

Mămicile lor contractaseră COVID-19 în urmă cu mai mult de o lună, însă copiii nu au prezentat simptome ale bolii. Însă în urma analizelor efectuate la spitalul Kasturba, tinerii pacienți s-au dovedit a avea anticorpi. 

Aceștia se luptă însă cu o afecțiune rară, inflamatorie, care le pune viața în pericol, numită sindrom inflamator multisistem. Boala se dezvoltă, de obicei, în decursul a patru până la șase săptămâni după ce copiii sau adolescenții se recuperează după infecția COVID, scrie BBC

Doi dintre pacienții internați și-au revenit după ce au primit tratament, însă ceilalți doi se află încă la Terapie Intensivă. 

”Îmi fac griji cu privire la această afecțiune. Pur și simplu nu știm cât de grave pot fi problemele care pot apărea. Este îngrijorător faptul că nu avem niciun fel de date cu privire la această boală în India”, a declarat medicul SP Kalantri. 

Din păcate, pe măsură ce al doilea val grav de coronavirus scade, medicii pediatri din India raportează din ce în ce mai multe cazuri de sindrom inflamator multisistem, care este o boală pe cât de rară, pe atât de gravă. 

India nu este singurul stat care se confruntă cu o astfel de problemă. SUA a raportat până acum peste 4.000 de cazuri de boală și 36 de decese cauzate de această afecțiune.  

La Spitalul Gangaram din Delhi, dr. Dhiren Gupta, un medic pediatru la Terapie Intensivă, a primit peste 75 de pacienți, cu vârste cuprinse între patru și 15 ani, din martie, când a început al doilea val. Acesta consideră că au existat peste 500 de astfel de cazuri în capitală și în suburbii.

La aproximativ 1.500 de kilometri distanță, în orașul Pune, medicul pediatru Aarti Kinikar, a văzut 30 de astfel de cazuri începând din luna aprilie. Treisprezece dintre copiii bolnavi, cu vârste cuprinse între patru și 12 ani, sunt încă în spital. Majoritatea au suferit de miocardită, o boală marcată de inflamația mușchiului inimii. "Numerele sunt prea multe după al doilea val", spune dr. Kinikar.

În Solapur, un orășel din Maharashtra, medicul pediatru Dayanand Nakate, s-a ocupat de până la 20 de pacienți, majoritatea cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani, în ultima lună. 

Medicii spun că afecțiunea este rezultatul unui răspuns imun extrem la virus, care poate duce la inflamația organelor vitale.

Simptomele pot imita adesea alte boli la început: febră mare și persistentă, erupție cutanată, ochi roșii, ganglioni limfatici inflamați, dureri de stomac, tensiune arterială scăzută, dureri corporale și letargie.

Unele simptome sunt similare cu boala Kawasaki, o altă afecțiune rară care afectează în principal copiii cu vârsta sub cinci ani. „Sindromul reprezintă un ansamblu de afecțiuni, de la o boală ușoară asemănătoare Kawasaki până la insuficiență multiorganică”, spune dr. Jhuma Sankar, profesor de pediatrie la Institutul de Științe Medicale All India din Delhi.

Creșterea inflamației, spun medicii, poate avea rezultate devastatoare: șoc septic, insuficiență respiratorie și afectarea mai multe organe, cum ar fi inima, rinichii și ficatul.

Un studiu din SUA a constatat că micuții afectați de această afecțiune prezintă și simptome neurologice.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole