Antena 3 CNN Actualitate Sindicatele din Educație cer demisia ministrului de Finanțe, în contextul creșterii salariilor profesorilor: "Este o bătaie de joc"

Sindicatele din Educație cer demisia ministrului de Finanțe, în contextul creșterii salariilor profesorilor: "Este o bătaie de joc"

Sindicatele din Educație cer demisia ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, pe care-l acuză că a generat haos cu majorările de salarii ale profesorilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Ministrul Marcel Boloș, care spune că a făcut noapte albă pentru bugetul pe anul viitor, a trecut o majorare de doar 8% a salariilor încasate de profesori.

Abia în a doua variantă a ordonanței apare creșterea corectă a salariilor, de 13% de la 1 ianuarie.

"Din punctul meu de vedere, domnul Boloș ar trebui să plece acasă.

În condițiile date, este o bătaie de joc la adresa a peste 300.000 de angajați din învățământ și este un semn de întrebare la adresa guvernului și nu numai", a spus Marius Nistor, președintele FSE "Spirul Haret".

Citește și: Cine este șeful-moșier de la Ministerul Finanțelor anchetat de DNA. Averea sa a crescut considerabil în ultimii doi ani 

Profesorii ar urma să primească 13% majorare salarială de la 1 ianuarie 2024

Inițial, Guvernul pusese în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care prevedea o creștere de doar 8%. Scuza a fost că cineva a încurcat proiectele.

Profesorii primesc de la 1 ianuarie o majorare a salariului de doar 13% și restul, de 7%, în iunie, potrivit unui proiect de OUG.

Documentul prevede o creștere mai mică și pentru bugetul Educației. Doar 10%, nu 15%, așa cum era prevăzut în Legea Educației.

Inițial, în proiectul de OUG pus în dezbatere publică, majorarea pentru dascăli era și mai mică, de 8%.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat că, inițial, a fost publicată "dintr-o eroare” o variantă mai veche a proiectului.

În schimb, salariilor demnitarilor vor crește cu 5%, odată cu veniturile tuturor angajaților din sectorul bugetar. Premierul Marcel Ciolacu spusese că cei cu funcții înalte în stat nu vor primi majorări.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile