Antena 3 CNN Life Sănătate Sindicaliștii din sănătate sunt revoltați de ”presiunea” asupra medicilor: Toţi suntem muritori. Majoritatea decedăm în spitale

Sindicaliștii din sănătate sunt revoltați de ”presiunea” asupra medicilor: Toţi suntem muritori. Majoritatea decedăm în spitale

de Georgiana Marina    |   

Sindicaliștii din sănătate reacționează în contextul anchetei penale deschise privind pacienții morți de la Spitalul Sf. Pantelimon și reclamă ”presiunea creată şi publicitatea excesivă şi părtinitoare”. ”Toţi suntem muritori. Majoritatea dintre noi decedăm în spitale”.

Federaţia ”Solidaritatea Sanitară" reclamă, într-un comunicat transmis vineri, ”presiunea creată de publicitatea excesivă şi părtinitoare a cazurilor de la Spitalul Pantelimon Bucureşti asupra angajaţilor din secţiile ATI din toată ţara şi asupra tuturor profesioniştilor din sănătate”.

Liderii de sindicat îşi exprimă ”susţinerea şi solidaritatea cu toţi angajaţii din sănătate care acţionează onest şi de bună credinţă, simţindu-se nedreptăţiţi de imaginea publică nedreaptă pe care trebuie s-o suporte” şi îi critică pe magistraţi pentru că au făcut publice date din ancheta aflată în curs.

”Considerăm că actul de justiţie este util şi necesar societăţii. Nu încercăm să-l împiedicăm sau să restricţionăm în vreun fel. Dacă se dovedeşte existenţa vinovăţiei şi a unor vinovaţi, atunci cei aflaţi în culpă trebuie să plătească. În egală măsură însă, considerăm că justiţia trebuie înfăptuită respectând drepturile cetăţenilor. Recursul magistraţilor la prezentarea publică a cazurilor aflate în cercetare şi arestările televizate reprezintă o încălcare a prezumţiei de nevinovăţie, generând totodată neîncrederea cetăţenilor în profesioniştii din sănătate. Alegerea de «a face justiţie la TV» prin permisiunea mediatizării rezultatelor cercetărilor penale determină în rândul cetăţenilor fenomenul de generalizare pripită, ajungând să considere că toţi profesioniştii sunt la fel cu cei cercetaţi. Consecinţa este evidentă: o presiune negativă fără precedent asupra personalului din sănătate, generată de blamarea acestuia, în mod implicit sau explicit”, se arată în documentul citat.

Sindicaliştii susţin că nu sunt excluse noi proteste ale angajaţilor din sistem.

”Solidaritatea Sanitară” spune că ”erori medicale există în toată lumea civilizată”. ”După cum ştim, toţi suntem muritori. Încercările de a ne prelungi viaţa pe cale medicală au un «efect secundar» pe care trebuie să-l înţelegem şi să-l acceptăm: majoritatea dintre noi decedăm în spitale (adică acolo unde se încearcă salvarea noastră). (...)

În sistemul de sănătate din România (public şi privat) există erori medicale. Nu este ceva neobişnuit, ele existând în toată lumea civilizată. În egală măsură, nu este ceva cu care trebuie să ne obişnuim, fiind necesară intervenţia continuă pentru reducerea lor. Unele dintre aceste erori le aparţin profesioniştilor în timp ce altele sunt erori de sistem. Oricând ne-am dori să le eliminăm, nu există dovezi că acest lucru s-a reuşit undeva în această lume. Tot ce putem face este să diminuăm la maxim posibil aceste erori medicale”, se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii subliniază că ”situaţia de la Spitalul Pantelimon Bucureşti evidenţiază, o dată în plus, necesitatea măsurilor de reformare a sistemului malpraxis”, arătând că aceste măsuri ”nu pot fi discutate şi adoptate sub presiunea emoţiilor momentului”.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile