FSLI a lansat o petiție prin care protestează față de aplicarea instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă a elevilor în școli.
În acest context, sindicaliștii din învățământ susțin că având în vedere numărul mare de elevi dintr-o clasă, dar și de la nivelul unității, testarea nu se poate realiza într-un interval timp scurt, ceea ce va afecta semnificativ desfășurarea procesului de predare-învățare-evaluare.
Mai mult, FSLI arată că angajații din învățământ nu beneficiază de echipamente de protecție absolut necesare pentru evitarea infectării cu acest virus, care se transmite prin intermediul secrețiilor eliminate de către persoanele infectate.
„Testarea tuturor elevilor în sala de clasă va crește riscul infectării acestora, dar și a salariatului care este responsabil de testare, având în vedere, atât numărul de elevi, prezenți concomitent în sala de clasă, dar și dimensiunile acestora; astfel, scopul prevenției nu va fi atins, ci, din contră, se creează premise pentru transmitere între elevi”, mai explică sindicaliștii din învățământ.
Potrivit acestora, colectarea testelor folosite trebuie să se facă în condiții de siguranță, lucru care nu se poate realiza în școală. FSLI mai spune că nu are pârghii pentru a putea obliga elevii să vină nemâncați la școală și că administrarea testelor necesită existența acordului informat al părintelui.
„Pentru aceste considerente, vă solicităm să dispuneți modificarea Instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ, astfel încât aceste teste să fie realizate de părinți”, transmite FSLI.
Profesorii sunt îndemnați să semneze o petiție pe care să o trimită Ministerului Sănătății.
Ministerul Educației a cerut clarificări de la Ministerul Sănătății pe tema testării elevilor
Ministerul Educației a anunțat, luni, că a solicitat Ministerului Sănătății clarificări referitoare la procedura testării elevilor cu teste rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.
Astfel, Ministerul Educației întreabă dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali ai elevilor.
"În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal - consolidarea prevenției", spun reprezentanții Ministerului Educației.
Ei mai întreabă dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților sau a aparținătorilor legali ai elevilor. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează Ministerului Sănătății rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise, respectiv elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia.
De asemenea, MEN solicită MS să spună dacă testele se aplică au nu și preșcolarilor, deoarece în instrucțiuni aceștia nu sunt menționați, în schimb testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.
„De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România, Ministerul Educației a transmis INSP rugămintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranță epidemiologică.
Ministerul Educației a solicitat autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, date și informații cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preșcolarilor, elevilor și tuturor categoriilor de personal”, menționează comunicatul Ministerului Educației.