Aceştia susţin că liderii coaliţiei au modificat ordonanţa 118 astfel încât tot cetăţenii şi mediul de afaceri să aibă de pierdut.
"Am sesizat faptul că trebuie să se facă corecții și să se câștige o perioadă de liniște în care producătorilor să li se stopeze prețurile aberante cu care au venit pe piață și în același timp, furnizorii să fie limitați în posiblitatea unor speculații pentru o lipsa de reglementare clară.
Ei, acum două zile, în ședința coaliției au decis o modificare a Ordonanței 118, pe care guvernul a aprobat-o a doua zi, prin care ce fac? Validează prețurile existente actualmente ca și cum ar fi corecte și în același timp e adevărat că fac o scutire pentru o mare parte din populație și întreprinderi, dar plătind diferența. Deci diferența este plătită de la bugetul de stat, asta înseamnă că tot noi, cetățenii și mediul economic, o vom plăti din taxe și impozite pe viitor.", a declarat Bogdan Hossu, la Antena 3.
Ordonanţa plafonării şi compensării va produce efecte abia în martie, când vin facturile pentru februarie.
De la 1 februarie, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh la energia electrică, faţă de un leu, cât era până acum. Iar la gaze naturale preţul scade la 31 de bani pe kWh faţă de 37 de bani până acum. Aceasta este, însă, doar plafonarea.
Pentru că există şi compensare, dacă vă încadrați în într-o limită de consum lunar de 500 kWh la energie electrică, atunci preţul pe care îl plătiți e şi mai mic: de doar 68 de bani pe kWh. Iar dacă într-o lună consumați maximum 300 de metri cubi de gaz, atunci preţul scade la 22 de bani.