Antena 3 CNN Life Sănătate Simptomul care sperie medicii. De ce este periculos când tusea durează săptămâni sau chiar luni

Simptomul care sperie medicii. De ce este periculos când tusea durează săptămâni sau chiar luni

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 09:54 15 Ian 2025 Modificat la 10:28 15 Ian 2025

Medicii sunt în alertă, în această perioadă, plină de viroze, gripe şi răceli. Aceştia avertizează populaţia că o tuse care durează mai mult de 3 săptămâni ar trebui să ridice semne de intrebare şi să îi trimită la cabinet pentru un consult medical.

Cei care tuşesc de săptămâni bune nu ar trebui să ignore aceste simptome. Medicii infecţionisti spun că tusea care durează mai mult de 3 săptămâni poate fi asociată cu o suprainfecție ori infecţie cu mai multe virusuri în acelaşi timp. 

Specialiștii atrag atenția că bolile virale sunt produse în acest sezon de multe virusuri, dar frecvent intâlnite la copil sunt cel putin 5 tipuri: virusurile gripale și paragripale, VSR, rhinovirusurile, coronavirusurile de orice tip și HMPV, virusul din China. 

Toate aceste boli virale, dacă evoluează normal, la un copil fără probleme cronice de sănătate ar trebui să dureze circa o săptămână și se vindecă fără antibiotice.

Automedicația în boli virale este de cele mai multe ori o variantă nepotrivită. Doar complicațiile bacteriene dovedite necesită prescripția unui antibiotic pentru a se obține vindecarea.

Protrivit Ministerului Sănătății, consumul de Antibiotice a scăzut în ultimul an, cu 10,20%, după ce s-a restricționat eliberarea acestora, se elibearează doar o doză de urgență și doar cu buletinul. 

În România, avem cea mai mare rezistență la antibiotice din Europa, după Bulgaria. Pentru a-i feri pe copii de episoadele de gripă, viroze și alte infecții respiratorii, medicii spun că nu e bine să-i lăsam în colectivitate la scurt timp dupa ce sunt vindecați pentru că riscă să se îmbolnăvească din nou, la intervale scurte de timp. 

În plus, tusea convulsivă, sau măgărească, este o problemă și în acest sezon. Luna trecută, potrivit INSP, s-au înregistrat peste 200 de cazuri și un deces, de altfel anul trecut cazurile au crescut de peste 100 de ori față de 2023. În 2024 au fost înregistrate 2.862 cazuri de tuse convulsivă, dintre care 5 decese (București, Iași, Brașov, Alba și Suceava).

Etichete: tuse gripa raceala
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole