Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Simptomele ascunse ale endometriozei pe care puţine femei le cunosc. Dr. Nicoleta Gana: „Este o afecțiune complexă, cronică și progresivă"

Simptomele ascunse ale endometriozei pe care puţine femei le cunosc. Dr. Nicoleta Gana: „Este o afecțiune complexă, cronică și progresivă"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 12:23 27 Iun 2024 Modificat la 12:25 27 Iun 2024

Una din zece femei suferă de endometrioză. Aceasta este o afecțiune cronică și dureroasă care afectează milioane de femei din întreaga lume, dar despre care se vorbește prea puțin.

Endometrioza nu doar că provoacă dureri intense, dar poate avea și un impact profund asupra calității vieții și fertilității. 

Medicul Nicoleta Gana a vorbit, în cadrul emisiunii Numai de bine, despre simptomele endometriozei, dar şi despre urmările acestei afecţiuni.

"Aceasta afecțiune este o boală complexă, cronica și progresivă, care afectează mai mult de 10 % din femeile de viață fertila, adică între 18 și 50 de ani.", a precizat medicul ginecolog.

La nivel global, afecțiunea rămâne adesea nediagnosticată și netratată din cauza lipsei de conștientizare și a complexității simptomelor. 

"Majoritatea femeilor se prezintă la medic destul de târziu, pentru că acestea consideră că durerea menstruală este ceva normal, însă aceasta poate fi atât de intensă încât poate afecta calitatea vieții. De cele mai multe ori, durerea este prezentă în timpul menstruației, caracterizată ca fiind foarte mare, peste 8, dacă luam o scară de la 1 la 10. Durerea poate provoca reflex și greață, vărsături.", a mai spus medicul.

De asemenea, sunt femei care acuză și dureri în timpul actului sexual, menstruații abundente, probleme digestive, cum ar fi constipație, diaree sau balonare, dar și oboseală și disconfort general.
 
"În primul rând, din cauza durerii, pacientele pot prezenta depresie, anxiatate, turburării sociale și, de asemenea, poate afecta și fertilitatea. Din fericire, diagnosticul de endometrioză nu este egal cu infertilitatea, ci prin tratament adecvat și urmărire se poate obține o sarcină, chiar și natural.
 
Diagnosticul de endometrioză poate fi o provocare, deoarece simptomele sunt adesea nespecifice și pot fi confundate cu alte afecțiuni.
 
"Într -adevăr, diagnosticul de endometrioză este dificil și durează în medie 4 – 10 ani până punem un diagnostic concret. Diagnosticul definitiv este pus de laparoscopie, adică o explorare chirurgicală a cavității, cu biopsia leziunilor. Din păcate nu se poate trata definitiv. În 15 – 20% din cazuri, aceasta reapare, chiar și după intervenția chirurgicală.
 
Tratamentul disponibil este în funcție de dorința pacientei, în termen de fertilitate și durere. Începem cu contraceptie, fie contraceptivie orale în funcție de factorii de risc. Dar mai există și varianta dispozitivului intrauterin, pe eliberare de hormoni, tocmai pentru a pune în repaus hormonal ovarele și pentru a ameliora durerea.
 
Deși nu există nicio metodă confirmată pentru a preveni endometrioza, specialiștii ne recomandă un stil de viață echilibrat. O dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale și acizi grași omega-3 poate reduce inflamația în organism. Unele studii sugerează că o dietă antiinflamatoare poate ajuta la reducerea riscului de endometrioză. Și, de asemenea, unele studii sugerează că un consum ridicat de cofeină și alcool poate fi asociat cu un risc crescut de endometrioză.

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole