Medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, spune că în cadrul unității s-au tratat de la începutul pandemiei peste 1.300 de bolnavi Covid, ceea ce le-a permis medicilor să tragă anumite concluzii legată de noul coronavirus.
”Ne-au atras atenția unele simptome mai rare față de cele cu care eram obișnuiți, adică simptomele respiratorii sau pierderea gustului și a mirosului. Este vorba despre fenomene digestive, ca dureri abdominale, senzație de greață, vărsături, de asemenea, lipsa poftei de mâncare pe toată perioada acută a bolii, astfel încât, la un moment dat, când pacientului îi revine pofta de mâncare este un semn bun că evoluția este favorabilă”, a declarat Carmen Dorobăț, într-o intervenție televizată.
Pe lângă aceste simptome, medicul spune că pacienții au manifestat și erupții la nivelul pielii. „De asemenea, există manifestări cutanate, erupții care se aseamănă cu cele alegrice, care au apărut în special la copii. Alte manifestări apărute la adulți au fost încadrate în ceea ce înseamnă manifestări prin insuficiența venoasă cronică, prin insuficiența renală cronică, care, în prezența infecției cu SARS-CoV-2, s-au accentuat și s-au agravat.”
Simptome rare ale coronavirusului, întânite la bolnavii români. Manager de spital: ”Ne-am adresat psihiatrului”
Cele mai importante simptome rare la pacienții Covid-19, atrage atenția medicul ieșean, sunt însă tulburările de comportament pentru care specialiștii au cerut ajutorul colegilor psihiatri.
”Aș mai sublinia apariția unor fenomene neurologice, cum ar fi modificări neuropsihice în faza acută a bolii, adică pacienții prezintă tulburări de comportament pentru o perioadă de două-trei zile, tulburări care ne-au făcut să ne adresăm medicului psihiatru și să tratăm în consecință astfel de pacienți care au mers acasă ulterior, fără nicio problemă”, a mai declarat Carmen Dorobăț.