Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Simptomele dermatitei atopice la copii. Care este substanţa controversată care ajută la tratarea acestei boli de piele

Simptomele dermatitei atopice la copii. Care este substanţa controversată care ajută la tratarea acestei boli de piele

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 10:22 03 Feb 2022 Modificat la 10:23 03 Feb 2022

"Cea mai frecventă afecţiune a copilăriei este dermatita atopică. Uneori chiar supradiagnosticată. Fiecare copil care ajunge la medic cu o iritaţie a pielii primeşte diagnosticul de dermatită.

Dermatita nu este o afecţiune neapărat asociată cu alimentaţia sau cu o alergie, dar poate fi agravată de o alergie secundră", a spus medicul Mara Mihai, joi, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Dermatita atopică, deseori moştenită genetic

"Este o problemă de barieră cutanată. Această afecţiune este moştenită în mare parte genetic. Este foarte frecventă în familiile de alergici. Pielea este foarte sensibilă şi nu se exfoliază în mod corect.

Aş putea să spun că acele celule care ajută la înlocuirea pielii noastre nu mai au aceeaşi aderenţă unele de celelalte şi nu mai asigură protecţie faţă de factorii iritanţi sau alergeni. 

Se produc uneori chiar anumite microfisuri care permit acţiunea substanţelor iritante. Acestea pot fi cororanţii din îmbrăcăminte, balsamurile sau detergentul de spălat rufe. Ele conduc la o iritaţie a pielii care se manifestă prin roşeaţă, prin senzaţie de mâncărime sau chiar apariţia unor băşici.

Simptomele dermatitei la copii

Aspectul este diferit în funcţie de vârsta copilului. Ulterior, copiii dezvoltă preponderent această dermatită pe zonele de flexie, la nivelul plicii cotului, regiunea dorsală, acolo unde stagnează transpiraţia sau gelurile de duş care nu sunt îndepărtate corect. 

În mare majoritate a situaţiei, această dermatită nu rămâne şi la maturitate. În jurul vârstei de şase ani, prin maturarea pielii, prin influenţa hormonală, atopia dispare. Există şi situaţii ca la vârsta maturităţii să se accentueze acestea problemă. Apare şi un alt element: sebumul care asigură protecţia. 

Trebuie să încercăm să ne protejăm pielea, prin folosirea unor geluri de duş blânde. Cele mai potrivite sunt cele lipsite de parfum, mai uleioase, cu ph neutru. După duş să se aplice o loţiune de corp, o cremă care să refacă bariera de protecţie a pielii.

Clorul, tratament folosit în cazul dermatitei atopice

Uneori leziunile pot deveni foarte dureroase. Se pot produce chiar fisuri profunde. Mai mult decât atât, aceste fisuri se pot infecta.

De aceea, există un tratament folosit mai mult în alte ţări, băile de clor. Acest tratament este folosit în cazul dermatitei atopice pentru că dezinfectează pielea sau bacteriile care sunt la suprafaţa pielii şi care accentuează inflamaţia", a mai spus dermatologul.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole