Antena 3 CNN Life Sănătate Simptomele care au convins-o pe directoarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu să renunțe la fumat: ”Am avut un stop-cadru. De ce te minți?”

Simptomele care au convins-o pe directoarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu să renunțe la fumat: ”Am avut un stop-cadru. De ce te minți?”

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 12:57 24 Mai 2022 Modificat la 12:57 24 Mai 2022

Doctorul Lavinia Danciu a povestit cum a renunțat la fumat în cadrul campaniei "Eu am reuşit. Şi tu poţi!", în care sunt prezentate mărturiile celor care au reuşit să învingă de ani buni dependenţa de nicotină.

„Pe nesimţite am început să obosesc mai repede la efort, să nu mă mai bucur de mersul pe dealuri sau pe munte şi să renunţ la plimbările mai lungi în natură pentru că oboseam.

Dimineaţa, după cafea şi ţigară am început să tuşesc, la început mai rar, apoi mai des; după ani fără niciun fel de boală, am început să răcesc mai uşor. Iarna am făcut mai întâi o viroză, apoi mai multe. Şi, într-o zi, când mă pregăteam să înghit medicamente pentru o nouă viroză, am avut un stop-cadru: De ce te minţi? Ştii că toate astea sunt din cauza fumatului.

Apoi a urmat un moment de reflecţie: ce vreau pentru viitor? O viaţă ca fumător, cu răceli din ce în ce mai dese, cu oboseală la eforturi din ce în ce mai mici sau o viață de nefumător, în care să pot să mă bucur de natură, mâncare în aer liber şi întâlniri cu cei dragi? Şi am ales să mă las de fumat. Definitiv!

Experienţa renunţării la fumat a fost grea. Nu este uşor să-ţi stăpâneşti, nu atât pofta fizică de a fuma, dependenţa de nicotină, cât mai ales cea psihică. A trebuit să găsesc alte mijloace în momentul când am vrut să mă recompensez. Aşadar, ca să nu aprind o ţigară când am terminat un lucru, am stat şi m-am gândit dacă este bine că l-am făcut. Am reuşit astfel să înlocuiesc ţigara cu alte bucurii."

Doctorul recunoaște că ”responsabilitatea” este principalul factor care l-a motivat să renunțe la fumat.

„Orice persoană este în general în legătură cu alți oameni, nu suntem singuri, suntem ființe sociale, avem copii, avem părinți, avem prieteni, familie. Și în primul rând ne gândim la ei. Dacă mie mi se întâmplă ceva din cauza fumatului, ce vor face ei? Deci cred că pentru foarte mulți dintre noi, motivația principală o reprezintă momentul în care ne gândim la ceilalți și la cum îi poate afecta pe ei acest obicei negativ al nostru sau bolile noastre, care pot să decurgă din fumat.”, a declarat dr. Lavinia Danciu.

Directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu le recomandă fumătorilor să asculte nu doar recomandările medicilor, dar şi mărturiile foștilor fumători.

„Aş recomanda pacienţilor fumători să îşi controleze anual funcţia pulmonară, să facă o spirometrie şi să vadă în ce măsură fumatul le afectează această funcţie. În momentul când văd că sunt afectaţi să se gândească bine, să încerce să intre pe forumuri, pe forumurile celor care s-au lăsat de fumat. Poate că nu au încredere în doctori, dar au încredere în ceilalţi, în fumătorii care nu sunt doctori, în foşti fumători care nu sunt doctori şi toţi relatează cu multă sinceritate ce bine s-au simţit după ce au renunţat la fumat. Să vadă cum au devenit mai sănătoși, mai plini de viață, cum și-au făcut mai bine treburile, cum n-au mai avut simptome pulmonare. Aceasta pe de o parte.

Pe de altă parte, în momentul în care suntem fumători și avem copii, este important să ne gândim cum acționează acest obicei al nostru asupra lor, în primul rând, ca exemplu. Consider că este o inconștiență să îți determini copilul să fumeze - chiar dacă tu îi spui să nu fumeze,  daca te vede fumând, va fi tentat și el să se apuce de fumat. Deci, automat, nu doar că ți-ai periclitat sănătatea ta, ci și pe cea a copilului tău. În plus, i-aș ruga pe părinți să se mai gândească la un lucru - la acel aer poluat pe care îi silim pe cei dragi să îl respire atunci când noi fumăm în preajma lor.

Ne-ar face plăcere de exemplu să-i vârâm în furnalul unui combinat? Eu cred că nu. Gandiți-vă că același lucru se întâmplă ori de câte ori ei stau lângă noi, în timp ce noi fumăm. Vă rog, așadar, din toate aceste considerente, să spuneți un NU cât mai hotărât fumatului, pentru că îi iubiți pe cei dragi și pentru că iubiți sănătatea!", a mai spus medicul Lavinia Danciu.

În cadrul campaniei, fumătorii au posibilitatea să facă spirometrii gratuite, prin care le va fi evaluată capacitatea funcţională a plămânilor.
Spirometriile vor fi efectuate de personalul medical la Dispensarul TBC, strada Morilor, nr.57 (intersecţia cu Şos Alba Iulia), în data de 31 mai, de Ziua Mondială fără Tutun, între orele 11.00 - 13.00.

Medicii sibieni de la Spitalul de Pneumoftiziologie discută în această săptămână, cu elevii din patru licee, despre efectele nocive ale fumatului.

 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole